Fortsatt beroende av fossila bränslen

Mellanösterns betydelse som oljeproducent kommer att öka i framtiden. Irak skulle kunna producera lika mycket olja som Saudiarabien gör i dag.

Fossil energi svarar för över 80 procent av världens samlade energiförbrukning. Därför kommer beroendet av fossil energi att kvarstå, säger Staffan Riben.

Fossil energi svarar för över 80 procent av världens samlade energiförbrukning. Därför kommer beroendet av fossil energi att kvarstå, säger Staffan Riben.

Foto: Foto: Anna Isaksson

Luleå2010-11-18 06:00
Det berättar konsulten Staffan Riben vid den säkerhetspolitiska konferens som Folk och Försvar arrangerar på Luleå tekniska universitet. Staffan Riben har lång erfarenhet av oljebranschen, han var tidigare vd för svenska Statoil och är numera ordförande för nätverket Olja & gas.Världen kommer att vara fortsatt beroende av fossila energikällor; kol, olja och naturgas under detta århundrade konstaterar Staffan Riben. Transportsektorn kommer under lång tid att fortsätta vara beroende av olja. - Det finns inga alternativ, även om det finns några uppmuntrande trender som biogas och eldrift av bilar, fast då gäller det förstås att elen är fossilfri, säger Staffan Riben.Det är framförallt länderna i Mellanöstern som har de största konstaterade reserverna av olja, 57 procent. Regionen kring Kaspiska havet, Afrika och Arktis är andra områden där det finns mer olja kvar att utvinna i framtiden. Kina slukar energi
Kinas starka ekonomiska tillväxt kräver mer och mer energi. Landet producerar visserligen olja men det räcker långt ifrån till de egna behoven. Kinesiska oljebolag är verksamma i många länder i Afrika, Latinamerika och Mellanöstern.- Jag tror att Kina ser som nödvändigt att ha kontroll över en viss andel av resurserna. De kinesiska bolagen köper in sig i framförallt nya oljefält, säger Staffan Riben.En hårdare dragkamp om energiresurserna väntar, framförallt mellan världens två stora ekonomiska makter - Kina och USA. Det behöver inte resultera i krig påpekar Staffan Riben.- Stabilitet är det som säkrar oljeutvinningen. När det gäller naturgas finns ett ömsesidigt beroende mellan Europa som kund och Ryssland som producent. En tredje part har tillkommit i relationen; Kina som också vill köpa rysk gas.När isen har smält
Stora områden i Arktis är ännu inte ordentligt undersökta men här kan finnas så pass mycket som 30 procent av naturgasreserverna och kanske 15-20 procent av de ännu inte upptäckta oljereserverna. Men det kommer att dröja innan prospektering sker påpekar Staffan Riben, isen utgör än så länge ett naturligt hinder.Länderna runt Arktis måste först komma överens om vem som har rättigheter till eventuella olje- och gasfyndigheter på havets botten. - Ett uppmuntrande tecken är att Ryssland och Norge har nått en överenskommelse om den grå zonen i Barents hav. Staffan Riben tror att oljeprospektering i Arktis kommer att bli ett globalt samarbetsprojekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!