– I första hand använder vi ordinarie personal som jobbar i huset, den kohortvård som behövs där det finns smitta bland de boende kräver mer personal. Där har många har hoppat in extra på kvalificerad övertid. Men de behöver ju också vila, säger Anna Fors, verksamhetschef för vård- och omsorg.
Nu har man också personal som smittats av covid-19 och andra som har förkylningssymtom och som därför inte kan arbeta.
Ett nästa läge är att kommunen frågar ordinarie personal från andra boenden om de kan arbeta med kohortvården på de drabbade äldreboendena. Då har man fyllt deras platser på andra boenden med vikarier.
– När inte det räcker till tar vi in vikarier för att först och främst jobba med de som inte är smittade, och i sista hand måste också vikarier arbeta i kohortvården på de drabbade boendena. Där är vi nu på ett av husen, säger Fors.
Alla som arbetar i de drabbade äldreboendena har skyddsutrustning, även de som jobbar med friska. Enligt Fors har all personal, även vikarierna, gått utbildning i kohortvård och basala hygienrutiner.
Har julledighet dragits in?
– Jag kan inte säga med säkerhet, jag vet bara en som frivilligt kommit in och för att jobba. Vi har beviljat julledighet, men det är inte jättemånga, det gör vi inte generellt. Vi kan inte bygga verksamheten med vikarier.
I första hand handlar det om att fråga om personal kan gå in extra, frivilligt.
– Att tvinga någon, det är det sista vi vill göra, där vill vi inte hamna.