Förtrycker med reklam
Spritreklam med familjära undertoner är förbjudet i Sverige, ändå ligger en svensk ölproducent i startgroparna för att slå sina påsar ihop med en jeanstillverkare. Och ute i världen vänder de stora globala spritjättarna sina ögon mot nya marknader som Indien och Afrika och nya målgrupper - inte minst kvinnorna. I söndags satte Anita Olsson, ledamot av IOGT-NTO i Luleå fokus på alkolindustrins ofta cyniska och aggressiva marknadsföring.
HINDER. "Sverige har ställt sig bakom EU-förslag som hindrar utvecklingsländer att bestämma om restriktioner kring spritreklam. Dubbelmoral!" tyckte IOGT-NTO:s styrelsemedlem i Luleå Anita Olsson. På söndagen höll hon föredrag på Kvinnobiblioteket på Björkskatan.
Foto:
- Sociala problem, misshandel, prostitution, ökning av sexuellt överförbara sjukdomar och andra sjukdomar blir följder av en ökad alkoholanvändning. På listan över "mankillers" i Indien ligger faktiskt alkoholrelaterade orsaker överst. I Sverige är det tobaken som ligger först, berättar hon. Spriten säljs med mördande reklam i utvecklingsländerna och de länder som börjat växa konstaterar Olsson. Med västerländska lyckomotiv skyltas spritreklamen i jätteformat. Sex, framgång, rikedom är lockande bakgrundsbilder till immiga spritflaskor. Budskapet är glasklart och ofta mycket cyniskt. Nakna kvinnotorsos kapade jäms med hjärnan säljer dryckerna som drar hem stora inkomster för de globala näten av tillverkare, som kommer från alla länder - Sverige inräknat. Utnyttjas sexuellt
- Alkoholen säljs ofta med så kallade ölflickor som ofta själva blir alkoholberoende och sexuellt utnyttjade, smittade med hiv. Dessa kvinnor som tjänar några få dollar syns i spritjättars bokslut som marknadsföring, inte som löntagare, anmärker Anita Olsson. Och det är märken som exempelvis Heineken som i dagsläget har 1.200 dylika ölflickor i sin tjänst. Dubbelmoral
-I DOA-rundan, en förhandlingsomgång om handel i EU har Sverige ställt sig bakom förslag att länder som exempelvis Vietnam och Sri Lanka inte ska kunna fatta beslut om restriktioner om spritmarknadsföring. Det tycker jag är dubbelmoral, säger Anita Olsson. -Människor, vi alla, måste protestera mot det som händer till våra egna politiker. Det är de som ska sätta pressen. Skriv insändare, maila, sluta handla de produkter som marknadsförs på detta sätt, säger Anita Olsson som är hoppfull om att reaktionerna ska hjälpa. - Man måste protestera, vad skulle man annars göra? frågar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!