Försvarsministern vill uppmärksamma riskerna

1809 rasade de sista striderna på svensk mark.
Frånvaron av krig har präglat det svenska samhället, menar försvarsminister Mikael Odenberg (m).
Han tror svenskarna inte är tillräckligt beredda på riskerna med försvarets ökade internationella engagemang.

LULEÅ2007-04-21 06:00
Två sekel av fred har satt sin prägel på det svenska samhället. Det konstaterar Mikael Odenberg som inte tror att svenskarna är fullt införstådda med konsekvenserna av försvarets ökade insatser. Insatser som kan innebära stupade soldater.
- Sverige som samhälle är ganska mycket präglat av den lyckliga omständighet att vi haft fred så länge, säger Mikael Odenberg.
Den sista striden på svensk mark rasade 1809 vid Ratan utanför Umeå. Då stred svenskar mot ryssar. Freden i Fredrikshamn samma år innebar att Sverige förlorade Finland, ett land som enligt Odenberg har en annan attityd.
- Verkligheten är mycket närmare finländarna. De har fortfarande i sitt medvetande ett krig, säger Mikael Odenberg.
Vi sitter i ett mötesrum på F 21. Mikael Odenberg har nyligen haft en presskonferens för länets media. Frågorna på presskonferensen kom till stor del att handla om regeringens omstridda förslag som ska ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att spana på all teletrafik till och från landet i kabel.
Nu handlar det om ett krig bakom datorer, mot en fiende utan uniform, en fiende mitt ibland oss. Terrorister.
Övervakningsteknologin blir allt mer sofistikerad.

Känner rädsla
Per Ström, integritetsombudsman vid den nya välfärden, skriver i sitt förord till rapporten "Med storebror i uppfinnarverkstaden" att han känner rädsla.
"Det som dagens teknik kan åstadkomma i övervakningsväg, med lite målmedvetenhet och en bra budget, det är mycket. Betydligt mer än de flesta är medvetna om."
Det gamla invasionsförsvaret som byggde på att möta ryssen vid Kalixlinjen är begravd. Nu talas det om det insatta insatsförsvaret.
- Det är aldrig så att vårat deltagande i FN-operationer är riskfria, säger Mikael Odenberg.
Han nämner att konflikterna är allvarligare och att Sverige inte bara ska delta i fredsbevarande insatser utan även i fredsframtvingande insatser. Med andra ord att med vapen i hand sära på två stridande parter och upprätthålla någon form av fred.
- Det är en högre risknivå i dag. Det är viktigt att göra allmänheten medveten om det.
Frågan är om allmänheten är beredd på att svenska soldater kan komma att dödas eftersom försvaret i högre utsträckning ska delta i internationella insatser. Frågan är också om soldaterna är medvetna om riskerna.
Hampus Ekström, ordförande i Värnpliktsrådet, skrev i januari ett debattinlägg på Europaportalen att "Försvarsmakten har misslyckats med att förmedla den faktiska risk som en anställning i NBG innebär."

"Viktigt vara tydlig"
Han anser att informationen är krigsromantisk.
- Mitt intryck är att försvarsmakten tar detta med riskerna på allra största allvar. Det är viktigt att vara tydlig. Jag skulle vilja se mer debatt om den här frågan, och vi börjar nu få det, säger Mikael Odenberg.
Han anser att försvarets deltagande i uppdrag utomlands är "internationell solidaritet i praktiken".
- Vi är en del av det internationella samfundet, konstaterar Mikael Odenberg.
Jan Guillou spetsade till frågeställningen om Sveriges och försvarets roll i framför allt Afghanistan. Han undrade i en krönika i Aftonbladet den fjärde februari hur många liv Sverige är beredd att offra i Afghanistan och för vad?
- Anledningen till att vi befinner oss i Afghanistan är två resolutioner i Förenta nationerna och ett starkt önskemål från Afghanistans regering. Vi är inte där på kul. Vi är där för att försöka hjälpa den afghanska regeringen bygga fred och stabilitet, säger Mikael Odenberg.
Han påpekar dock att försvarets huvuduppgift är och kommer alltid att vara att hävda vår integritet och försvara våra gränser.
- Jag tycker det är positivt om situationen i vår närmaste omgivning är så rofylld och lugn så att vi slipper ha förband stående vid gränsen och istället kan använda dem i andra delar av världen.
Mikael Odenberg menar att det inte går att bygga en fred i Afghanistan med enbart automatkarbiner. Det krävs statsbyggande och biståndsinsatser, men för att det ska vara möjligt menar han att det krävs militär närvaro.
- De militära och civila hjälpinsatserna går hand i hand.
Försvarsministern anser vidare att när Sverige deltar i internationella operationer så bidrar det till att förbättra våra möjligheter att försvara oss själva.
Mikael Odenberg är också inne på att försvaret måste bli bättre på att nyttja de erfarenheter och den kompetens som soldaterna bygger upp i samband med utlandstjänst.
I en debattartikel som publicerades på SVT:s hemsida nyligen skrev försvarsministern att han kommer tillsätta en utredning om hur en svensk "veteranpolitik" ska uformas.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1501041&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Politisk enighet kring försvarets nya roll</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om