I somras berättade vi om planerna att bygga ut Nordkalotten hotell och konferens med 480 nya rum, fördelade på nio nya modulbyggnader. För att de första hotellrummen snabbt ska komma på plats, redan till årsskiftet, sökte man ett tidsbegränsat bygglov på tio år.
Nu har expansionsplanerna halverats, i både tid och rum, efter kritiska yttranden från Trafikverket men framförallt Försvarsmakten fysisk planering, som bevakar att inte samhället byggs ut så att det hindrar försvaret, exempelvis från att öva eller utöka verksamheten.
Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat ett tidsbegränsat bygglov på fem år för fyra nya modulbyggnader med totalt 256 rum, trots att Försvarsmakten motsätter sig det.
– De är ju oroliga i och med att vi har gått med i Nato, att de kanske behöver utöka verksamhetsområdet och tiden som man har sin verksamhet. I miljöprövningen så prövas allt som är under bullermattan, så de vill bara hålla ned allt som händer där, säger Peder Lundkvist (S) som är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.
Nordkalotten hotell och konferens är redan i dag utsatt för buller från F21. Bullret från stridsflygplanen överskrider de riktvärden som gäller vid störningskänslig bebyggelse och vid bostäder skriver Försvarsmakten i yttrandet till kommunen.
Försvarsmakten påpekar att Sverige som Natomedlem ska bidra till försvaret av allierade och att antalet krigsförband kommer att öka i Sverige. Försvarsmakten måste söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken om verksamheten ska utökas, med fler flygningar som ger upphov till mer buller. Risken finns att verksamheten vid flottiljflygplatsen kan begränsas eller rent av förbjudas vid en kommande prövning, menar Försvarsmakten.
Huvudägaren Tobias Lindfors berättade i somras att bolaget vill utöka hotellet med permanenta byggnader, för att kunna ta emot fler gäster. Nu gällande detaljplan tillåter inte mer bebyggelse vid hotellet, så därför kan nämnden bara bevilja tidsbegränsade bygglov som innebär att byggnaderna måste tas bort efter fem år och marken återställas enligt en avvecklingsplan.
– Det blir som nästa steg, nu vill han bara ha det här tillfälliga bygglovet, säger Peder Lundkvist.
Det krävs en ändring av detaljplanen för att hotellet ska kunna byggas ut permanent.
– Vi vill också att det ska bli permanenta bygglov men det är inte en jättelätt väg att gå just nu med Försvarsmakten, säger Peder Lundkvist.
Försvarsmakten kan överklaga bygglovsbeslutet och hävda att totalförsvarets så kallade riksintresse hotas. Det brukar väga tyngst, när två olika intressen ska vägas mot varandra. Försvarsmakten skriver i sitt yttrande till kommunen att man kommer att överklaga om kommunen beviljar permanenta bygglov.
– De kan absolut överklaga, som vilken annan sakägare som helst. Det är bara att deras ord brukar väga väldigt tungt. Vi får ju se vad som händer i den här frågan, säger Peder Lundkvist.
Kommunen anser att tillfälliga boenden är viktiga för kommunens utveckling, eftersom de möjliggör industrins omställning.
Vi har sökt Tobias Lindfors, som är koncern-vd och huvudägare i Studentconsulting och Pite havsbad group som äger Nordkalotten. Han har inte varit tillgänglig för en intervju.
Vi har även sökt Försvarsmakten mellersta militärregionen, som lämnat yttrandet till Luleå kommun angående bygglovet. De har inte återkommit med svar på våra frågor.