Nej till vindkraftpark: "Flyg måste öva undvika moteld"

Försvarsmakten är emot bygget av Vattenfalls vindkraftpark i Storlandet i Boden och Gällivare. "Lågflygning det bästa skyddet piloter har för att undvika bekämpning."

Vindkraftprojektet Storlandet hotar militär utbildnings- och övningsverksamhet. Det bedöms kraftigt reducera Försvarsmaktens möjligheter att använda det aktuella området för flygning på låg höjd.

Vindkraftprojektet Storlandet hotar militär utbildnings- och övningsverksamhet. Det bedöms kraftigt reducera Försvarsmaktens möjligheter att använda det aktuella området för flygning på låg höjd.

Foto: Louise Levin

Luleå2023-05-24 09:00

Det konstaterar Försvarsmakten i sitt svar med anledning av Vattenfalls plan att bygga 373 vindkraftverk med en totalhöjd på 295 meter över marken.

undefined
Vattenfalls planer på en stor markbaserad vindkraftpark i Norrbotten har stött på motstånd. Nu motsätter sig även Försvarsmakten etableringen.

Vindkraftparken ska enligt förslaget ligga i Gällivare och Bodens kommun. Privata fastighetsägare, Gällivare allmänning och Sveaskog berörs.

Enligt Försvarsmakten kommer parken även påverka ett område, som tillhör Jokkmokks flygbas och utgör riksintresse.

Inom det området bedriver militären utbildnings- och övningsverksamhet. Piloter utbildas och tränas där i lågflygning.

Försvarsmakten skriver, att flygningar på låg höjd är de mest riskfyllda som myndigheten utför med luftfarkoster. Samtidigt finns det ett stort behov av att kunna utbilda och öva flygbesättningar i den förmågan.

"I vissa operativa situationer är lågflygning det bästa skyddet piloter har för att undvika bekämpning."

Försvarets piloter måste kunna öva i miljöer där riskerna är så låga som möjligt, enligt myndigheten. Mot den bakgrunden bedömer Försvarmakten att etableringen som Vattenfall föreslår kommer begränsa möjligheten för militär övningsverksamhet med flyg på låg höjd och därför medför en påtaglig nackdel på totalförsvarets verksamhet som är av riksintresse.

Myndigheten redogör inte några detaljer på grund av risken för att röja uppgifter, som är betydande för Sveriges säkerhet.

Vattenfall vill inte kommentera yttrandet innan alla svarat. På grund av tryckfelsnisse har svarstiden förlängts till 12 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!