Försvarar länets försvar
Sverige behöver två skarpa flygflottiljer, F 17 och F 21. Dessutom behöver Sverige ha militärer som har subarktisk förmåga. Därför borde Jägarbataljonen finnas kvar i Arvidsjaur. Det anser Håkan Juholt som är socialdemokraternas försvarspolitiske talesman.
IN I NATO. "Regeringen har en dold agenda för att få in Sverige i Nato", säger socialdemokraten Håkan Juholt.
Foto: Roland S Lundström
Juholt vill också att både F 21 och F 17 ska utbilda värnpliktiga. Den socialdemokratiske försvarspolitiken vill också att Sverige ska slå vakt om olika "unika förmågor". Dit räknar han subarktisk förmåga, att ha soldater som kan agera i mycket kallt klimat. Han säger att det bevisas av erfarenheter från Afghanistan och Irak. Juholt anser att planerna på att flytta Jägarbataljonen från länet beror på ett feltänkande. Han säger att det inte går att komma upp till Norrbotten några veckor och tro att det ska räcka för att ge soldater subarktisk förmåga. - Det handlar om nedärvd förmåga hos dem som utbildar och som bor på orten. De lär sig hur människor fungerar i kallt klimat och de kunskaperna kan de föra vidare. Dessutom är 23 miljoner kronor per år en låg kostnad för att upprätthålla vår subarktiska förmåga. Och vi ska ha bäst kunskaper om vad som händer under vattenytan i Östersjön. Han anser att de här speciella förmågorna är en förutsättning för att Sverige ska få ett större säkerhetspolitiskt inflytande än vad vårt lands nio miljoner invånare egentligen berättigar till. Enligt Juholt vill inte regeringen att Försvarsmakten har unika förmågor. Han talar om en dold agenda. - Regeringen vill kapa bort våra unika förmågor för att Sverige ska bli en pusselbit i Nato-strukturen. Men det går inte vi med på. Juholt efterlyser en långsiktig försvarspolitik, en bred överenskommelse mellan riksdagspartierna som sträcker sig 25 år framåt i tiden. Vad gäller Försvarsmakten i Norrbotten har Juholt synpunkter på organisationen. Enligt honom sker mycket dubbelarbete som minskar effektiviteten. Därför vill han att Garnison Nord blir verklighet.
Bakgrund/Hur försvarets sparande kan påverka Norrbotten
Tisdagen den 30 september blir en ödesdag för F 21 och Jägarförbandet i Arvidsjaur. Och påverka I 19:s verksamhet. Då presenterar nämligen Försvarsmakten sitt förslag till regeringen vilka nedskärningar som man vill genomföra för att minska kostnaderna.
I dag finns det tre flygflottiljer i landet: F 21 i Luleå, F 17 i Ronneby och F 7 i Såtenäs. I Luleå och Ronneby har man vardera två divisioner Jas 39 Gripen medan man på F 7 ansvarar för utbildning av piloter som ska flyga Jas 39 Gripen. Bland de förslag som Försvarsmakten tidigare talat om ingår att Sverige bara ska ha tre divisioner.
Följande alternativ finns: F 17 blir kvar medan F 21 läggs ned och en av dessa divisioner flyttas till Såtenäs. Ett annat alternativ är att F 17 läggs ned och en av dess divisioner flyttas till Luleå eller Såtenäs.
Argumenten för F 21 är starka: flygplatsen i Luleå har tillstånd för många flygrörelser samtidigt som övningsområdet är glesbefolkat. Det betyder att få människor störs av flygplanen jämfört med förhållandena söderut. Det betyder att flottiljen kan ta emot flera divisioner. Närheten till Norge och Finland och samövningar mellan de båda länderna anses också tala för F 21.
w Alternativet att utöka antalet divisioner på F 17 finns inte. Anledningen är att flottiljen inte klarar att ta emot ytterligare en division eftersom Miljödomstolen inte tillåter fler flygrörelser för Jas 39 Gripen.
Bland de förslag som Försvarsmakten också ska ge svar på är framtiden för Jägarbataljonen i Arvidsjaur. Bataljonen har tidigare i år pekats ut som en de verksamheter som ska flyttas. I diskussionen har det talats om att verksamheten ska flyttas söderut eller stanna kvar i länet och flyttas till Boden.
w Verksamheten vid I 19 kan också bli mindre än i dag. Anledningen är förslag att ta bort stridsvagns- och ingenjörsutbildningarna vid garnisonen.