Skönhetssalong förstorade läppar på minderårig

Åklagaren vill att kvinnan döms till fängelse, bland annat för att hon injicerat fillers i läpparna på en minderårig. Advokaten jämför injektionerna med tatueringar och tycker det räcker med böter.

Vid husrannsakan i kvinnans bostad/salong påträffades injektionsvätskor av olika slag.

Vid husrannsakan i kvinnans bostad/salong påträffades injektionsvätskor av olika slag.

Foto: Polisen

Luleå2023-10-13 10:00

2019 kom nya krav som innebär att den som ska utföra estetiska injektioner måste vara utbildad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Läggs preparatet fel kan det ge allvarliga komplikationer så som inflammationer, nervskador och blindhet.

På torsdagen åtalades en kvinna i Luleå tingsrätt för att ha utfört skönhetsingrepp på sin salong utan att uppfylla de nya kraven, bland åklagarens bevisning fanns ett brev från Konsumentverket som upplyste om att kvinnan inte fick utföra injektionsbehandlingar längre, brevet påträffats i kvinnans bostad/salong vid polisens husrannsakan. 

– Du hade väl läst brevet, ville åklagaren Gabrielle Engström, veta.

– Jag hade väl läst igenom det hastigt, svarade kvinnan. 

Åtalet omfattade även ett tillfälle där kvinnan injicerat en 17-åring med fillers i läpparna trots att åldersgränsen är 18 år. Den unga kvinnan som var kallad att vittna redogjorde för en konversation på sociala medier mellan henne och kvinnan där hon frågat om salongens åldersgräns.

– Det var väl en boom av mig att inte kolla legitimation. Hon såg äldre ut, man är inte mer än människa, sade kvinnan.

Åklagaren yrkade på att kvinnan ska dömas till fängelse i 14 dagar för att ha utfört estetiska injektioner utan att vara behörig, i andra tingsrätter så har höga böter dömts ut för att den åtalade utfört liknade behandlingar. 

– I det här fallet så är det även frågan om en person som varit under 18 år och därför anser jag att brottet ligger på en högre nivå, säger Gabrielle Engström.

Via sin advokat, Jan Wennerbrandt, erkänner kvinnan att hon utfört estetiska injektioner utan att vara utbildad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Men advokaten påpekade att kvinnan är utbildad i estetiska injektioner och har bedrivit sin verksamhet i många år innan legitimationskravet infördes.

– Det här är i jämförelse med tatueringar, ingreppet är inte särskilt tungt och bygger till fullo på samtycke från den som söker tjänsterna. Tänk bara om vi skulle införa en lagstiftning som kräver en sjuksköterskeutbildning för att tatuera, det är ju också någon form av stick subkutant under huden, men det törs naturligtvis inte våra politiker överhuvudtaget lyfta ögonbrynet om, säger Jan Wennerbrandt som yrkar på att kvinnan ska dömas till böter.

Kvinnan åtalades även för ringa narkotikabrott då en mindre mängd cannabis påträffats i bostaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!