Försov dig inte på sjusovaredagen

Sjusovaredagen. I moderna almanackor märks den inte av men gammalt tillbaka desto mer.

luleå2007-07-27 06:00
I dag är det inte bara den 27 juli utan också sjusovaredagen enligt gammal folktro. Det var en dag på året då de morgontrötta hade det extra jobbigt.
Det är inte helt riktigt att anta att ordet sjusovare kommer sig av att man sover ända till klockan sju, även om folk förr om åren säkert var uppe före sju. Det heliga talet sju har i det här sammanhanget mera att göra med kommande sju veckor.

Utsatt för bus och upptåg
Enligt folktron skulle man vara sömnig och försova sig under sju veckor framåt om man inte kom upp i tid på sjusovaredagen. Den person som var sist uppe i ett hushåll riskerade dessutom att bli utsatt för bus och upptåg av de som vaknade tidigt.
Sjusovaredagen var en viktig dag i den gamla bondepraktikan av fler anledningar än att få pika morgontrötta. Det var en av alla dagar under året då vädret skulle spås. Om det regnade på sjusovaredagen skulle regnet fortsätta i sju veckor framåt hette det.

Leder bakåt i historien
Inte var det bondepraktikan som hittade på det hela heller. Dagen har ett ursprung som leder bakåt i historien till helgondagar som berättar om sju kristna. Legenden säger att sju män under 200-talet gömde sig i en grotta för att undkomma kejsar Decius förföljelse. I grottan blev de tydligen fasligt trötta. De kristna föll i sömn och sov i nästan 200 år, barmhärtigt nog ända tills en kristen kejsare kom till makten så att de slapp fortsatt förföljelse.
Också i islam finns en liknande saga där sjusovarna dock var fler än sju och dessutom hade en sömnig hund med sig.
I Finland uppmärksammas sjusovaredagen fortfarande. Kanske även en historia att försöka tuta i morgontrötta sommarlediga ungdomar i Sverige som suttit uppe och spelat dator hela natten? Nähä, kanske inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!