Nio ärenden som går till socialnämnden för beslut den 21 december behandlas just nu, där finns bland annat förslag om höjda bidrag till Tjejjouren i Luleå och Kvinnojouren Iris.
– Båda jourerna gör ett värdefullt jobb med stöd och hjälp till behövande tjejer och kvinnor i Luleå kommun. Vi föreslår därför fortsatt stöd i linje med föregående år, säger socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik.
Kvinnojouren Iris hjälper och stödjer kvinnor och barn som utsätts för psykiskt och fysiskt våld, sexuella övergrepp, hot och förnedring. Från januari till mitten av september 2023 har Kvinnojouren haft 21 kvinnor och 11 barn med totalt 1 219 nätter i sina lägenheter. Under sommaren 2023 har kvinnojouren haft samtliga sex platser belagda.
Socialnämnden föreslår att Kvinnojouren Iris nästa år ska få verksamhetsbidrag om totalt 1 229 000 kronor, vilket är en höjning med 3,7 procent från föregående år.
Även Tjejjouren Luleå föreslås få en höjning på samma antal procent och landar då på 608 000 kronor för 2024. Deras huvuduppgift är att stötta, stärka och informera tjejer och unga kvinnor i åldrarna 12 till 30 år, främst via stödchatt och utåtriktad verksamhet. De samverkar med myndigheter, vid evenemang och med andra föreningar för att synas och vara där de unga tjejerna är.
Linnéa Persson på Tjejjouren Luleå berättar att de hade önskat mer pengar.
– Vi hade äskat om mer pengar, där det var inräknat en lönehöjning för verksamhetsledaren. Vi har däremot redan fått besked om att det inte kommer bli den summan, berättar Linnéa Persson och fortsätter:
– Men vi är jätteglada över det bidrag de föreslår, för då kan vi fortsätta vår verksamhet med att stötta tjejer och jobba våldspreventivt i Luleå, främst genom skolbesök.
Om ni fick drömma, hur mycket pengar skulle ni då behöva för att göra allt ni vill, och vad skulle det i så fall bli för verksamhet?
– Vi drömmer om att få pengar till fler anställda. Det finns vissa begränsningar i och med att vi nu bara har två anställda, där verksamhetsledarens lön kommer från Luleå kommun och verksamhetssamordnarens lön kommer från Socialstyrelsens statsbidrag. Idag kan vi rikta oss mot gymnasiet och högstadiet i det våldspreventiva arbetet. Om vi hade haft resurser att anställa fler hade vi kunnat rikta oss även mot mellan- och lågstadiet. Normativa strukturer befästs tidigt, så vi behöver arbeta mot yngre åldrar. Men vi har inte personal till det i nuläget.