Aktiviteter för unga vuxna ska inte längre få LOK-stöd

Aktiviteter för unga vuxna, 21-25 år, ska inte längre få lokalt aktivitetsstöd från Luleå kommun enligt ett förslag från kultur- och fritidsförvaltningen.

Luleå ridklubb kan mista en del av det lokala aktivitetsstödet som kommunen betalar ut, det gäller aktiviteter för deltagare 21-25 år gamla.

Luleå ridklubb kan mista en del av det lokala aktivitetsstödet som kommunen betalar ut, det gäller aktiviteter för deltagare 21-25 år gamla.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2022-11-29 09:00

För 2023 föreslår förvaltningen en förändrad fördelning av Lok-stödet som Luleå kommun betalar ut till föreningarna. Lok-stödet ska betalas ut för deltagare i åldersgruppen 7-20 år, inte 7-25 år som är fallet i dag. Åldersgränsen förblir oförändrad för personer med funktionsnedsättning, 7-25 år.

Budgeten för det lokala aktivitetsstödet är för närvarande 2 550 000 kronor, varav under fem procent går till åldersgruppen 21-25 år enligt Roger Stenberg.

– Vi har ett uppdrag från politiken att bidragen ska vara jämställda. När det gäller åldersgruppen 7-20 år, där är det förhållandevis jämställt, det är bra mycket bättre än 70-30, säger han.

Det senaste året gick 56 procent av Lok-stödet till pojkar och 44 procent till flickor. I åldersgruppen unga vuxna går cirka 2/3 till unga män. Räknat på de fem föreningar som fick allra mest lok-stöd för gruppen unga vuxna blir fördelningen än skevare, 70 procent gick till unga män och 30 procent till unga kvinnor både 2020 och 2021. 

2021 fick Bergnäsets AIK 19 010 kronor, Luleå Ridklubb 11 845 kronor, Luleå United IF 29 725 kronor, Notvikens IK 10 455 kronor och Notvikens IK DFF 7160 kronor i Lok-stöd för gruppen 21-25 år.

– De kommer att få söka ett arrangörsstöd, när man gör en aktivitet ska man ha möjlighet att söka pengar. Det blir något helt annat än Lok-stödet, säger Roger Stenberg.

Hur arrangörsstödet ska utformas är inte klart.

– Vi har inte fastlagt det ännu. Vi måste också höra vad föreningarna säger utifrån nya förslaget. Jag räknar med få återkoppling från föreningslivet, säger Roger Stenberg.

Reaktionerna från några av föreningarna är blandade. 

– Det tycker jag är ett steg i rätt riktning. Ungdomsdelen har inte fått det de borde få, säger Bengt Augustsson, ordförande för Luleå sportklubb. 

 – Vi sliter med ekonomin varenda dag. Tar man ännu mer av oss blir det ännu tuffare. De pengarna har vi inte råd att mista. Känns helt fel av kommunen, säger Hardy Brännström, ordförande fotbollssektionen BAIK.

Luleå Ridklubbs ordförande tolkar förslaget så att det kommer att bli mer pengar att fördela till åldersgruppen 7-20 år.

– Att öka stödet till barn och ungas idrottande ser vi som positivt, säger Elisabeth Wetterlund, ordförande för Luleå ridklubb. 

Förslaget tas upp på kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!