Förslag som kan förändra polisen

Regeringen vill att civilanställda inom polisen ska få utökade befogenheter.Ett förslag som kan föra med sig positiva bitar, tror Per Karlsson.

POSITIV. Med rätt kunskaper kan ökade befogenheter för civilanställda inom polisen vara värdefullt, tror den operative chefen Per Karlsson.

POSITIV. Med rätt kunskaper kan ökade befogenheter för civilanställda inom polisen vara värdefullt, tror den operative chefen Per Karlsson.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-05-05 15:16

Förslaget om lagändring ska nu granskas av lagrådet innan regeringen lämnar det som en proposition till riksdagen för beslut.

Eftersom det handlar om ett förslag vill inte Per Karlsson, operativ chef vid polisen Norrbotten, göra någon djupgående analys. Han har inte heller detaljkunskap vad remissen innehåller.

– Det viktigaste, tycker jag, det är att man tar tillvara all kompetens som går i den brottsutredande verksamheten. Och då har det ingen betydelse om man är polis eller inte polis, utan det är kompetensens som styr, säger Per Karlsson.

Han tror också att vissa arbetsuppgifter kan passa perfekt för civilanställda med unika kunskaper. Ett exempel är barnutredare. Där kan erfarenheter från andra samhällsfunktioner vävas ihop med polisiära kunskaper.

– Nog finns det sådant som kan utvecklas. Vi har ett uppdrag och det är viktigt att det finns rätt resurser för det. Det finns utvecklingsområden, det är jag helt övertygad om, säger Karlsson.

Jari Lönn, vice ordförande för fackförbundet ST, är mycket positiv till regeringens förslag. En förändring som fackförbundet har arbetat för i många år.

– Med utökade befogenheter kommer effektiviteten att öka inom polismyndigheten. Resurserna kan användas på ett bättre sätt vilket bland annat leder till att fler brott klaras upp, säger Lönn i ett pressmeddelande.

I stora drag innebär förslaget att civilanställda ska kunna hålla fler typer av förhör, fatta fler beslut och inneha fler tjänster inom polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om