Förslaget till kultur-och fritidsnämnden om att slå ihop de två fritidsgårdarna handlar om de har lägre besöksantal än andra fritidsgårdar i Luleå.
Att slå ihop fritidsgårdarna innebär att verksamheten i Sunderbyn flyttar till Gammelstads fritidsgård.
– Efter en enkät bland Luleås unga 2019 ser vi att det de främst vill ha av fritidsgårdarna är möjligheter och stöd att skapa egna aktiviteter och arrangemang, säger Sari Hedlund, enhetschef Ung i Luleå, och fortsätter:
– Vi vill utveckla Ung i Luleå. Men eftersom vi har samma budget måste vi få loss pengar och ett sätt är att slå ihop två fritidsgårdar.
En sammanslagning skulle därmed leda till att 742 000 kronor frigörs för att utveckla kommunens fritidsgårdsverksamhet för unga.
Exempelvis vill kommunen med en mobil pop up-verksamhet, en slags rörlig fritidsgård, kunna vara med flexibel och nå ut till unga. Den verksamhet beräknas till en årsbudget på 1,1 miljon kronor.
Fördelarna kommunen ser med en rörlig fritidsgård är att de kan jobba uppsökande, åka till skolor som inte har en fritidsgård nära, vara ute i bostadsområden och samarbeta med föreningar.
– Med en mobil verksamhet är vi inte begränsade geografiskt, vi kan nå ut till fler och möta ungdomar där de är, säger Sari Hedlund.
Kultur-och fritidsnämnden ska nu besluta om sammanslagningen samt pop up-verksamheten. Förslaget behandlas först i arbetsutskottet den 14 oktober och sedan i nämnden den 28 oktober.