Förslag om straffskärpning för mord

Regeringen vill skärpa straffen för mord.
Om förslaget klubbas igenom blir livstids fängelse den normala påföljden.
– Jag tycker det är bra att man gör en översyn av straffen, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.

POSITIV. Vice chefsåklagare Mikael Lundquist tycker det är bra att Justitiedepartementet gör en översyn av straffet för mord.

POSITIV. Vice chefsåklagare Mikael Lundquist tycker det är bra att Justitiedepartementet gör en översyn av straffet för mord.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-09-14 06:00

Förslaget kommer efter en rad uppmärksammade fall där brutala mord i förlängningen har inneburit straff på runt 15 års fängelse. I ett av dessa fall högg en 47-årig man ihjäl sin förra hustru med en bajonett i centrala Malmö. Parets två små barn blev ögonvittnen till mordet.

Efter att den fasansfulla historien vandrat genom rättsväsendets alla instanser landade domen från Högsta domstolen på 17 års fängelse.

I en promemoria som Justitiedepartementet nu skickar ut på remiss, föreslås att livstids fängelse ska utgöra normalstraffet för mord. Grunden till förslaget är statistik som visar att allt färre döms till livstids fängelse.

– I många fall återspeglar inte straffen för mord de aktuella brottens allvar, säger justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

I Norrbotten finns det tre domar för mord sedan straffskalan ändrades 2009, som hade fått en annan utgång om justitieminister Beatrice Ask får som hon vill (se faktaruta).

I det mycket omtalade mordet på Esa Rano i Kärrbäck förra året dömdes den 23-årige Jerry Sorvoja Polvi till 15 års fängelse.

Detta efter att vice chefsåklagare Mikael Lundquist yrkat på livstids fängelse.

Han är nu positiv till förslaget.

– Jag tycker att praxis kanske inte har blivit som lagstiftarna har tänkt sig. Man har varit lite försiktigt i avgöranden i Högsta domstolen. Det skulle nog inte skada att man från lagstiftaren tydligare markerar hur man egentligen vill ha det, säger Mikael Lundquist.

När det gäller mordet på Esa Rano tycker han att det fanns ett antal försvårande omständigheter som borde inneburit ett längre straff.

– Det var planerat och en ren avrättning. Det fanns ju inte någon antydan till nödvärn när man skjuter någon i nacken, säger Lundquist.

Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström, som ledde förundersökningen mot Kari Hekkala, 63, som knivmördade sin förra hustru i fjol, har samma åsikt som Lundquist.

– I mitt fall förelåg så många av de här skärpande omständigheterna att det borde ha blivit livstids fängelse, säger Ulla-Karin Lindström och pekar på att det dödliga våldet var riktat mot en närstående och att Hekkala tidigare misshandlat offret.

– Jag tycker det är bra att man gör en översyn, säger hon.

Förslaget från Justitiedepartementet innebär bland annat följande: förhållanden som tidigare i princip endast beaktats i skärpande riktning vid straffmätningen av det tidsbestämda straffet kommer i stället tala för ett livstidsstraff.

Exempel på omständigheter som kommer att tala för livstids fängelse:

Att brottet riktats mot en närstående.

Att brottet har förövats inför ögonen på närstående till offret, till exempel offrets barn.

Att gärningen har varit särskilt hänsynslös genom att den medfört ett svårt lidande för brottsoffret.

Att brottet har föregåtts av noggrann planering eller har präglats av särskild förslagenhet.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Morddomar i Norrbotten som fått en annan utgång:

Martin Hensvold, 38: 12 års fängelse.

Den 26 augusti 2009 avlider Frida Stenvall, 24, efter att hon skjutits i huvudet med en bultpistol av sin före detta pojkvän, Martin Hensvold. Det brutala dådet sker på gårdsplanen utanför Hensvolds föräldrars hus och upprinnelsen är en vårdnadstvist. Parterna har några timmar innan den fasansfulla händelsen fått beskedet av Luleå tingsrätt att Frida Stenvall ensam får vårdnaden om de två barnen, två år och fyra månader gamla. Under rättegången yrkar kammaråklagare Karin Hansson att Martin Hensvold ska dömas till livstids fängelse för mord. Domen blir 14 års fängelse, en påföljd som Hovrätten för övre Norrland sänker till 12 år.

Jerry Sorvoja Polvi, 23: 15 års fängelse.

Den 11 april 2012 hittas Esa Rano, 51, död i sitt hem Kärrbäck i Tornedalen. Tolv dagar senare visar obduktionen på rättsmedicin i Umeå att det finns en kula i hans huvud. Det här blir startskottet på en polisutredning och en rättsprocess som innehåller allt från bombhot, erkännanden, drogpåverkade vittnen och överraskande utspel. Fyra veckor efter att Rano hittats död häktas Jerry Sorvoja Polvi misstänkt för mordet. Efter en turbulent rättegång över fyra dagar i augusti förklarar lagmannen på Haparanda tingsrätt, Anders Erlman, att den 23-årige Haparandabon inte längre ska vara häktad. Den friande domen meddelas två veckor senare. Den 16 november dömer Hovrätten Jerry Sorvoja Polvi, som alltjämt nekar till brott, till 15 års fängelse för mord.

Kari Hekkala, 63: 16 års fängelse.

Den 30 augusti 2012 hittas en 52-årig kvinna död av räddningstjänsten som larmats till en villabrand i byn Pellinpää utanför Haparanda. Kroppen visar spår av brutalt våld och en förundersökning om mord inleds. Den rättsmedicinska undersökningen visar att kvinnan har fått ta emot ett 25-tal knivhuv. En handfull av dem har varit direkt dödande. Två dagar senare grips Kari Hekkala vid ett ödehus i byn Korpikå. Han förnekar först brott men erkänner under förhandlingen i tingsrätten dråp. Den 63-årige Haparandabon förklarar det brutala våldet mot hustrun att han trodde det var hennes son han försvarade sig emot. Den 22 februari 2013 döms Hekkala till 18 års fängelse för mord. Domen mildras i maj av Hovrätten för övre Norrland till 16 år.

Fakta/Mord

Sedan lagändringen den 1 juli 2009 spänner straffskalan för mord från 10 till 18 års fängelse eller på livstid. Syftet av lagstiftarna var att skapa en mer nyanserad straffmätning och en höjd straffnivå för det tidsbestämda straffet. Tidigare var alternativen 10 år eller på livstid.

I brottsbalken är mord huvudformen av uppsåtligt dödande och graderas bland annat i försvårande riktning om det utförts med stor brutalitet, om det varit planerat, eller om det har framkallat svår dödsångest.

Anses brottet mindre grovt blir rubriceringen dråp där straffskalan är lägst 6 år och högst 10 år.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om