Översynen av antalet hälsocentraler i Luleå och Boden startade för nära på två år sedan.
Arbetet har dragit ut på tiden, men i månadsskiftet kommer utredningen att läggas fram till regionstyrelsen. Den förordar en stängning av Porsöns hälsocentral och att all verksamhet flyttas till Björkskatan.
Under onsdagen informerades personalen om förslaget som länets regionpolitiker ska ta ställning till den första mars.
Nedläggningen är ett led i Region Norrbottens strävan att minska sina kostnader.
– Det finns flera skäl till förslaget. Hälsocentralen på Porsön har gått med underskott i många år och sedan är lokalerna inte bra. Trots att arbetsmiljöproblemen åtgärdats i flera omgångar finns det något kvar som gör att våra anställda inte mår bra, säger närsjukvårdschef Kristina Myhr-Eriksson.
Ända sedan starten på 1980-talet har de anställda klagat på återkommande hälsoproblem med ögon, andningsvägar och förkylningar. Så sent som i början av december lämnade Vårdförbundet in en begäran om snabba åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
Enligt närsjukvårdschefen finns hos personalen en förståelse inför en eventuell nedläggning.
– Det har genom åren genomförts en rad åtgärder, bytt golv, byggt om ventilation etc. Inget har hjälpt. Det har gått så långt att våra anställda är inställda på att flytta för att få till stånd en förändring.
Utredningen har granskat två alternativ till en sammanslagning. Mjölkuddens hälsocentral föll dock bort på grund av brist på tillgängliga lokaler.
Porsöns hälsocentral har i dag cirka 6 000 listade patienter. Om samtliga skulle välja att följa med en eventuell flytt skulle det innebära att den sammanslagna hälsocentralen får närmare 12 000 patienter.
– Vår bedömning är att det skulle kunna gå. På Björkskatans hälsocentral finns det tillgängliga lokaler som region Norrbotten disponerar och som i dag inte är utnyttjade, betonar Kristina Myhr-Eriksson.
Vad blir den ekonomiska effekten av förslaget?
– Jag vill i det här skedet inte precisera några siffror. Det kommer att bli en ekonomisk effekt eftersom vi får mindre hyreskostnader och genom att vår verksamhet blir mindre sårbar från exempelvis sjukfrånvaro. Vi kommer att kunna använda våra resurser på ett bättre sätt.
När kan förändringen genomföras?
– Om politikerna säger ja borde det gå att genomföra redan till hösten.
Närsjukvårdschefen understryker att förändringen inte innebär någon minskning av antalet anställda.
I översynen ingår också att se om det är möjligt att lägga ned en av Bodens tre hälsocentraler. Planerna är inte helt klara, men det handlar om Erikslunds hälsocentral där personal och eventuellt också patienter flyttas över till Björknäs.
– Det är vårt enda alternativ. Det saknas lokalmässiga förutsättningar för att slå ihop med Sanden, betonar Kristina Myhr-Eriksson.
En sammanslagning kan innebära att Boden får Norrbottens näst största hälsocentral med uppemot 16 000 patienter. Kiruna är redan i dag större.
I dag har Sandens hälsocentral 11 400 listade patienter, medan Björknäs har cirka 10 700 och Erikslund 5 600.
Förändringen förutsätter att några av landstingets övriga verksamheter på Björknäs kan flyttas.
– Det borde gå. Det finns i dag tomma landstingsägda lokaler på Garnisområdet. I Boden har vi inte något färdigt förslag ännu. Det pågår fortfarande ett arbete med att ta fram en ekonomisk kalkyl samt en översyn hur lokaler kan frigöras.