Förskolechefen: Viktigt att titta på bemanningen

Lärarfackförbunden kräver att regeringen lagstiftar om barngruppers storlek. "Det är lika viktigt att barnen får kompetent personal som de har rätt till", säger förskolechef Annica Backman vid Luleå kommun.

"Vi har en väldigt hög andel legitimerade förskolelärare och yrkesutbildade barnskötare", säger Annica Backman, förskolechef i Luleå kommun.

"Vi har en väldigt hög andel legitimerade förskolelärare och yrkesutbildade barnskötare", säger Annica Backman, förskolechef i Luleå kommun.

Foto:

Luleå2022-10-28 16:05

Annica Backman säger att det kan vara så att kommuner redovisar barngrupperna på lite olika sätt.

– När vi har gjort jämförande analyser förefaller det vara lite olika tolkningar om hur man ska rapportera barngrupperna. I Luleå redovisar vi administrativa barngrupper, alltså den avdelning som barnet tillhör. Vi redovisar alltså inte hur barnen delas in i mindre grupper under dagen. 

– Vi jobbar utifrån barnens intresse, nyfikenhet och ålder när vi grupperar barnen men vi rapporterar inte in det så. Du kan jämföra det med klasslistor.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. 

I Norrbotten är 60 procent av de åldersindelade barngrupperna större än de bör vara. I länet sticker Luleå ut med särskilt stora barngrupper. 

Siffran säger dock inget om hur barngrupperna bemannas, säger förskolechefen:

– Vi har en jättefin siffra i Luleå när det gäller bemanningen. Vi har en väldigt hög andel legitimerade förskolelärare och yrkesutbildade barnskötare. Så ska man prata om kvalité måste man titta på olika parametrar. Det är viktigt att det finns kompetent personal, som barnen har rätt till.

Drygt 60 procent av personalen är legitimerade förskolelärare, resten i huvudsak yrkesutbildade barnskötare, uppger Annica Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!