Kris i befolkningsfrågan – pooltjänster för övertalig personal

Nya pooltjänster ska låta personal i Luleås förskolor behålla jobbet, trots att färre barn föds. Kommunens befolkningsprognos går stick i stäv med SCB:s framskrivning.

"Det är klart att folk upplever en oro. På vissa enheter är det så att man har behövt stänga både en och två avdelningar, det ändrar ju mycket i förutsättningarna för att bedriva verksamheten" säger Kristin Strömbäck, vice ordförande Sveriges lärare i Luleå.

"Det är klart att folk upplever en oro. På vissa enheter är det så att man har behövt stänga både en och två avdelningar, det ändrar ju mycket i förutsättningarna för att bedriva verksamheten" säger Kristin Strömbäck, vice ordförande Sveriges lärare i Luleå.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-10-02 06:00

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun inför pooltjänster för att behålla personal inom förskolor, trots en minskning av barnfödslar och därmed färre barn i förskoleåldern.
  • Kommunens befolkningsprognos, som förutser ökad inflyttning kopplad till industriell omställning, strider mot SCB:s mer pessimistiska framskrivning.
  • Facket ser positivt på förslaget om pooltjänster.

Förskolan står inför neddragningar eftersom antalet barn i förskoleålder, 1-5 år, kommer att minska i landets alla kommuner fram till 2033, enligt den framskrivning av befolkningsutvecklingen som Statistiska centralbyrån, SCB har gjort. I Luleå kommer åldersgruppen 1-5 år att minska med 14,4 procent till 2027 och med 13,3 procent till 2033. 

Luleå kommun gör en betydligt mer optimistisk befolkningsprognos, som bygger på förhoppningen om ökad inflyttning kopplad till industrins omställning. I kommunens befolkningsprognos ökar befolkningen till 87 678 personer 2033 medan SCB:s framskrivning för 2033 stannar vid 79 353 personer.

– Vi räknar med visionen om hur Luleå ska växa genom nya och gröna industrier, som ska göra att vi får en hög inflyttning som gör att vi ändå ökar med barn, någon gång vid 2028 enligt den senaste befolkningsprognosen, säger förskolechefen Annica Backman.

SCB:s befolkningsframskrivningar tar inte hänsyn till planerat bostadsbyggande eller företagsetableringar, vilket kommunen räknar med i sin prognos. Luleå kommun räknar med inflyttning av yrkesverksamma och därmed fler barn i förskolan. I prognosen ökar barn i förskoleåldern 1-5 år med 6,7 procent till 2033.

undefined
"Vi jobbar med att erbjuda dem som inte ryms inom ordinarie grundbemanning pooltjänster, så att man ska kunna vara kvar" säger Annica Backman, verksamhetschef förskolan.

Under flera år har antalet barn i förskoleåldern minskat i Luleå.

– Vi har under några år sett att antalet barn i förskoleålder minskar på grund av att barnafödandet minskar. Vi följer det här varje kvartal. Trenden är tydlig, säger Annica Backman. 

Vad får det för konsekvenser när det gäller bemanningen?

– Vi hoppas på att vi ska kunna behålla alla våra tillsvidareanställda medarbetare och det har ju också varit en politisk viljeinriktning, säger Annica Backman. 

– Vi jobbar med att erbjuda dem som inte ryms inom ordinarie grundbemanning pooltjänster, så att man ska kunna vara kvar. För vi kommer att behöva de här medarbetarna när trenden vänder, säger Annica Backman. 

Även i kommunens egen befolkningsprognos väntas antalet förskolebarn minska de närmaste åren, men sedan vänder kurvan uppåt. 

– Enligt den senaste prognosen når vi botten 2027, säger Annica Backman. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande bekräftar att den styrande majoriteten ser positivt på pooltjänster.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill behålla personal. Där det finns en övertalighet kommer vi att skapa vikariepooler, de kommer fortfarande att vara anställda av Luleå kommun men alltså jobba i en vikariepool, säger Maritha Meethz (S).

– Vi tycker det är viktigt att värna personalen. Vi ser att vi kommer att behöva fler personal framledes och vi har hyfsat stora pensionsavgångar inom de närmaste åren. Därför värnar vi personalen, säger Maritha Meethz.

Facket ser positivt på förslaget om pooltjänster. Det har inte förhandlats ännu. 

undefined
Facket är positiv till pooltjänster som gör att anställd personal får behålla jobbet. "Vi har en arbetsgivare som försöker möta det här på rätt sätt" säger Kristin Strömbäck, vice ordförande för Sveriges lärare i Luleå.

– Vi har en arbetsgivare som försöker möta det här på rätt sätt. Vi har dels naturliga pensionsavgångar och vi har upplevt att det är svårt att rekrytera eftersom LTU inte har några lärarutbildningar på plats. Det är en fråga vi ständigt bevakar från fackligt håll, säger Kristin Strömbäck, vice ordförande för Sveriges lärare i Luleå som organiserar förskollärare. 

Hur reagerar era medlemmar?

– Det är klart att folk upplever en oro. På vissa enheter är det så att man har behövt stänga både en och två avdelningar, det ändrar ju mycket i förutsättningarna för att bedriva verksamheten. Du ska ha öppet dina timmar, även fastän det är färre fysiska personer som kan öppna och stänga och hålla öppet, säger Kristin Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!