Forskningsprojektet om björnstammen förlängs

Det unika björnprojektet går nu vidare. Härnäst ska vajorna kalva i hägn, allt för att se om det kan minska björnens framfart.

DÖD KALV. Lars-Thomas Persson från Gällivare skogssameby dokumenterar en björndödad renkalv strax utanför Nattavaara 2012.Foto: Jens Karlsson/SLU

DÖD KALV. Lars-Thomas Persson från Gällivare skogssameby dokumenterar en björndödad renkalv strax utanför Nattavaara 2012.Foto: Jens Karlsson/SLU

Foto: Jens Karlsson/SLU

Luleå2013-05-11 06:00

I tre års tid har rovdjursforskaren Peter Segerström följt björnens predation i två av länets skogssamebyar, Udtja och Gällivare. Syftet var att se hur många renkalvar som dödades av björn, allt enligt ett regeringsuppdrag.

I dagsläget betalas ersättning för björnens jakt utifrån samebyns areal utan någon koppling till hur många björnar det finns i området.

Enligt Peter Segerström ligger ersättningen långt under de faktiska kostnaderna.

- Det stora svinnet gör att rennäringen helst vill ta bort alla björnar, säger Peter Segerström.

Ett flertal viktiga uppgifter har framkommit i björnprojektet då de studerat björnens framfart med hjälp av sändare på både björn och ren. Däribland att den större delen av björnens jakt på renkalv sker under en och samma period, vilket inte är samma bild som de fått av näringens företrädare.

- Enligt dem är det ett problem hela tiden.

Stor variation
Det är även en stor variation på predationen från år till år samt mellan de olika individerna. En björnhona med ettåriga ungar tar kalvar medan en hona med årsungar ligger kvar i ide tills kalvningen är över.

Hannarna har oftast redan ätit upp sig när kalvningen börjar och är då inte lika hungriga.

- Tiden då björnen jagar som mest är i början av kalvningen. Tillgången på lättfångad föda är som bäst då med en massa små kalvar som inte klarar av att ta sig undan. I takt med att kalven blir snabbare kommer den också undan björnen som i sin tur fångar allt färre.

Ingen absolut sanning
Om än björnprojektet visat på unikt material är siffrorna som beräkningarna gjorts utifrån ingen absolut sanning. Så för att få fram mer information går projektet vidare.

Härnäst ska renarna under några år kalva i hägn för att se hur mycket förlusterna i barmarksperioden minskar om björnen stängs ute.

- Det kan ju hända att många kalvar ändå dör, björnen kanske jagar mer när kalvarna kommer ut för att de varit borta i maj. Kanske små kalvar som annars skulle ha blivit tagna i maj blir tagna i juni i stället.

Vidare ska björnprojektet också försöka se i vilken grad björnens predation är kompensatorisk eller alternativ.

- Om 30 procent av kalvarna dör ändå, utan björn, och 50 procent av kalvarna dör när det finns björn - då kanske vi skattebetalare bara ska stå för 20 procent och renägarna själva för 30 procent eftersom det är en naturlig dödlighet, säger Segerström.

Ren- och björnstudien är ett samarbete mellan Viltskadecenter (SLU) Skandinaviska björnprojektet och Udtja skogssamebyar.

Björn

Totalt finns cirka 4.500 björnar i Sverige

Björntätaste kommunerna i länet är Boden och Jokkmokk. Men det finns även ganska mycket i Älvsbyn och Arvidsjaur.

Cirka 10 procent av björnarna blir dräpta av andra björnar. Vanligast är att ungarna blir dräpta av en hane som inte är dess pappa.

Under 1900-talet fanns bara björn i norrland.

I början av 1900-talet fanns bara 70-80 björnar i hela Skandinavien.

Riksdagens mål är att det minst ska finnas cirka 1.000 björnar i landet.

I de två samebyarna där studien har genomförts står björnpredation för en betydande del av dödlighet av renkalv under våren.

Den ersättning som i dag utgår för björnskador på ren täcker inte de faktiska förlusterna i de två studerade samebyarna.

Att ersätta de faktiska skadorna i områden med hög björntäthet blir lika dyrt eller dyrare än att ge bidrag till att förebygga dem.

Jakt som har till syfte att avliva enstaka så kallade problemindivider kommer i de flesta fall att ha relativt liten effekt på antalet björndödade renkalvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!