Näringsminister Annie Lööf presenterade regeringens förslag till regionalfonds- och socialfondsprogram för de kommande sju åren, 2014-2020, vid en presskonferens i Stockholm på måndagen. Totalt omfattar de två programmen cirka 29 miljarder kronor, varav hälften kommer från EU och hälften måste finansieras nationellt i Sverige, antingen av staten, landstingen, kommunerna eller privata företag.
Regionalfondsprogrammet är som tidigare uppdelat på åtta regionala program, varav Norrbotten och Västerbotten tillsammans utgör Övre Norrland som är det område som får mest pengar, 212 miljoner euro (motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor) från EU:s regionalfond under perioden. Mellersta Norrland som omfattar Jämtland och Västernorrlands län, får 154 miljoner euro under sjuårsperioden.
En nyhet jämfört med föregående period är att regeringen sätter av 15 procent av regionalfondsmedlen till ett nytt nationellt program. Ytterligare en nyhet är att regeringen öppnar för privat medfinansiering av projekten, motsvarande fem procent för respektive insatsområde under hela perioden. Den privata finansieringen av enskilda projekt kan vara högre eller lägre än fem procent.
Så här ska regionalfondsmedlen fördelas i Övre Norrland:
35,3 procent av EU-medlen ska gå till att öka små och medelstora företags konkurrenskraft. Det innebär mindre pengar jämfört med perioden 2007-2013.
30 procent av EU-medlen ska gå till att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. Det innebär mer pengar jämfört med perioden 2007-2013.
24 procent av EU-medlen avsätts för att främja hållbara transportlösningar och för att få bort flaskhalsar i nätinfrastrukturen. Det innebär att medelstilldelningen ligger kvar på samma nivå som 2007-2013.
5,7 procent av EU-medlen ska användas för att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi, vilket innebär en fördubbling av medlen jämfört med föregående period.
Fem procent av EU-medlen ska användas för ökad användning av informations- och kommunikationsteknik. Det innebär att insatserna ligger kvar på samma nivå som föregående period.
Förslagen ska nu skickas till kommissionen i Bryssel för godkännande. Än är det inte klart att Sverige får använda regionalfondspengar till investeringar i infrastruktur och bredband. Kommissionen har ifrågasatt varför Sverige ska använda regionalfondspengar till detta.