Forskarfredag med extra twist

Forskarfredag är en årlig tillställning på Teknikens hus.I fredags var det dags igen - med en extra virtuell twist.- Tanken är att man ska kunna ställa frågor som man kanske inte annars vågar, säger Helena Lilja.

MATEMATIK. Lars-Erik Persson från Luleå tekniska universitet stod vid en station som handlade om matematik. Där berättade han för intresserade om så väl gyllene snittet som magiska tal.

MATEMATIK. Lars-Erik Persson från Luleå tekniska universitet stod vid en station som handlade om matematik. Där berättade han för intresserade om så väl gyllene snittet som magiska tal.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-09-24 06:00

Statistik visar att förtroendet för forskare minskar. Endast hälften känner tillit till yrkesmännen. Det ser man allvarligt på och är en av anledningarna till att forskarfredag anordnas runt om i landet och Europa varje år i september.

Under fredagen befann sig forskare från Luleå tekniska universitet i Teknikens hus för att visa vad yrket går ut på.

- Syftet är att visa att det är vanliga människor med ett ovanligt spännande jobb. Dessutom försöker vi lyfta fram kvinnliga förebilder, säger projektansvarige Helena Lilja.

Tjej eller kille?
En av stationerna som lockade många var den virtuella figuren Twisty. Till denne kunde besökarna föra samtal angående genusfrågor. Både allvarligare frågor, om varför det är så få kvinnliga forskare, men även på en lägre nivå som passade barn.

Till exempel frågade Twisty 5-åriga Wilma Fagervall och 3-åriga Leia Metsävainio om denne såg ut som en tjej eller kille.

- En tjej, svarade båda.

- Varför då?, undrade Twisty.

- Du är ju rosa!

Chattade på plats
Ett hundratal ungdomar från gymnasiet fick uppgiften att rita en bild på en forskare. Det visade sig att i princip alla målat en man. Sedan ställdes frågan "Ska det finnas lika många kvinnliga som manliga forskare", då var svaret entydigt - ja.

- Det är samhällets bild på forskare, säger Helena Lilja.

Under dagen fanns även kuriren.nu på plats i Teknikens hus och anordnade en chatt med fyra forskare - Jennie Olofsson, Sofi Nordmark, Glenn Barsk och Dmytro Siergieiev.

Signaturen "lkab" var intresserad av hur länge Glenn Barsk trodde att Norrbotten kunde leva på sina gruvor som basnäring.

- En bra och mycket svår fråga. Det beror på hur mycket ny malm som hittas. Gruvindustrin kommer säkerligen att vara en stomme för Norrbotten för lång tid framöver, men att sätta ett exakt årtal låter sig knappast göra, var forskarens svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om