Omkring 25 forskargrupper med ett hundratal forskare från Luleå Tekniska Universitet samt bolag som exempelvis ABB och SKF är inblandade i projektet. Målet med Creaternity, som är en del av LTU:s Vision 2030, är att möjliggöra den cirkulära ekonomin och ett resurseffektivt samhälle genom optimering av processer och produktion. Det ska ske med hjälp av sensorteknik, 5G och andra digitala tekniker, berättar Roland Larsson, professor i maskinelement, som är en av de som driver projektet.
Han tar kullager som exempel:
– SKF kan inte ha uppsikt över alla kullager som går sönder utan måste veta om det i förväg. Det är där digitaliseringen kommer in. Sensorer känner av hur lagret mår i exempelvis ett vindkraftverk och skickar signaler när det är på väg att gå sönder till SKF, som i sin tur börjar tillverka ett nytt lager. Det gamla lagret tas tillbaka, rustas upp och säljs till nästa vindkraftverk, säger han och tillägger att det blir allt vanligare att företag erbjuder olika typer av tjänster i stället för att enbart fokusera på att sälja maximalt.
För att effektivisera en digital samverkan kan så kallade ”blockkedjor” vara nödvändiga, menar han.
– Det blir mycket interaktion mellan olika partners som är beroende av varandra. Det bästa är om datorer pratar med varandra, om transaktioner och kontrakt automatiseras.
Forskarna i projektet är inblandade i alla faser av en produktion. Några av dem är involverade i hela systemet och andra arbetar med affärsmodellerna, berättar Roland Larsson.
– Förut var det en linjär, transaktionsbunden ekonomi med tillverkning och köp. Det fungerar inte längre. Därför behöver vi folk som ser helheten, säger han och tillägger att en övergång till cirkulär ekonomi kräver att man tar hänsyn till fler parametrar.
– Tidigare handlade det om att göra produkter billigare, effektivare och bättre. Men det räcker inte längre. Nu måste man hela tiden tänka på hållbarhetsaspekten också.
LTU:s interna satsning ligger på 28 miljoner kronor.
– Vi sträcker ut huvan och ambitionen är en totalverksamhet på en halv miljard till 2024, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem, som är med och driver projektet.