Forskarna Charlotta Söderberg och Simon Matti vid Luleå tekniska universitet ska undersöka vilka effekterna blir av att införa en klimatlag.
Leder det till minskade utsläpp av växthusgaser och att klimatpolitiken prioriteras i förhållande till andra politikområden? Det är frågor som forskarna hoppas kunna besvara i sitt treåriga forskningsprojekt, som beviljats tre miljoner kronor från Formas.
– Vi kommer att titta på om det faktiskt blir så i de länder som har infört en klimatlag, säger Charlotta Söderberg, statsvetare och universitetslektor vid LTU.
Klimatlagar finns redan i några länder, Storbritannien var först ut 2008 och därefter har klimatlagar införts i Danmark, Finland och i några tyska delstater.
I Sverige har sju riksdagspartier i miljömålsberedningen varit överens om att föreslå att Sverige ska stifta en klimatlag, där det blir obligatoriskt för regeringen att bedriva ett klimatpolitiskt arbete som syftar till att förhindra farlig störning i klimatsystemet.
Arbetet ska inriktas på att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Regeringen föreslås vidare ta fram en klimatpolitisk handlingsplan under varje mandatperiod och lämna årliga redovisningar av resultaten.
– Det är inte så vanligt att man reglerar regeringens arbete på det sättet, säger Charlotta Söderberg.
Förutom att studera ländernas lagstiftning kommer forskarna att skicka ut enkäter till högt uppsatta tjänstemän, politiker och akademiker i de berörda länderna.
– Så att vi får en bra bild av vad det leder till i praktiken, säger Charlotta Söderberg.
Forskarna tänker jämföra lagstiftningen och utvecklingen i de berörda länderna, för att se om införandet av en klimatlag leder till fler åtgärder.
Expertpaneler ska värdera åtgärdernas effektivitet, så att det inte handlar om symbolpolitik.
– Klimatfrågan är så komplex. Därför krävs det väldigt långsiktiga lösningar, men det är litet besvärligt i det politiska klimat som råder där vi har val vart fjärde år. Klimatfrågan kräver bredare överenskommelser och stabilitet, säger Charlotta Söderberg.
Stabilitet i de politiska besluten är något som många aktörer efterfrågar, inte minst när det gäller klimatpolitiken. Som statsvetare tycker Charlotta Söderberg att det är en intressant fråga att studera.
– Det är framförallt intressant att se om det finns en stabilitet över ett regeringsskifte, säger hon.