Försäkringsbolagens svarta branschlista

Försäkringsbolagen nekar allt fler mindre företag försäkring. En ny granskning visar att branschtillhörighet är avgörande för försäkringsmöjligheterna.

Nekas försäkring. En ny granskning visar att försäkringsbolagen nekar allt fler mindre företag försäkring, något som slår hårt mot nyföretagare bland annat.

Nekas försäkring. En ny granskning visar att försäkringsbolagen nekar allt fler mindre företag försäkring, något som slår hårt mot nyföretagare bland annat.

Foto: Erik Sandbreg/ TT

Luleå2017-12-08 09:59

Företagare inom bland annat restaurangbranschen, åkerier och bilverkstäder har mindre chanser att få teckna försäkring. De tillhör nämligen några av de branscher som de stora försäkringsbolagen ser som icke önskvärda kunder, det visar granskningen som är framtagen av Företagarna, Sveriges största organisation för små och medelstora företag.

Granskningen redogör för vilka branscher som berörs, det är generellt verksamheter som förknippas med olyckor och skadegörelser. Till Företagarnas rådgivning hör allt fler av sig angående detta. Företagarnas försäkringsrådgivare Johan Abrahamsson upplever att det här är något som blivit vanligare under det senaste året.

– Många hör av sig till oss för att söka stöd, de är oroliga och undrar varför det blivit så, säger han.

Att färre företag beviljas försäkring ser Johan Abrahamsson allvarligt på, han ser att det fått tråkiga påföljder.

– De som påverkas är inte minst de som har lokaler där de kan inträffa olyckor. Många småföretagare kan inte bära detta själva, det är ett hot mot företagets överlevnad. Det har hänt att folk har varit tvungna att lägga ner sina verksamheter på grund av detta, säger han.

Hans råd till företagare i den sitsen är att söka hjälp.

– Man kan vända sig till en försäkringsmäklare eller prata med branschförbund. Exempelvis vi på Företagarna, vi kan hjälpa till att hitta en försäkringslösning eftersom att vi är en stor kund hos försäkringsbolagen.

Försäkringsbranschens svarta lista

Här är de branscher som försäkringsbolagen inte vill teckna avtal med.

Bilverkstäder, lackering, uthyrning

Risk: Tre bilrelaterade verksamheter som försäkringsbolagen ofta bedömer som extra skade- och inbrottsutsatta. Räkna med svårigheter att få en försäkring.

Restauranger

Risk: Här finns risk för både brand och skadegörelse. Även verksamheter som innehåller restauranger, till exempel museum och hotell, kan uppleva svårigheter att få en försäkring. Även food trucks finns på försäkringsbolagens lista över icke önskvärda kunder.

Sprängteknik

Risk: En bransch som försäkringsbolagen gärna undviker med motiveringen att verksamheten kan orsaka stora skador på både människor och egendom.

Tatuerare

Risk: Försäkringsbolagen avböjer att teckna ansvarsförsäkringar för landets tatuerare. Branschorganisationen, Sveriges organiserade tatuerare, har tagit fram en egen medlemsförsäkring.

VVS

Risk: Det råder högtryck i VVS-branschen, samtidigt anser försäkringsbolagen att det förekommer kompetensbrister och att jobben inte blir fackmannamässigt gjorda, vilket leder till dyra skador. Svårt att teckna en försäkring.

Guldsmeder och klockbutiker

Risk: Har sedan lång tid haft problem att skydda sina verksamheter. Stöldbegärlig egendom som dessutom kostar mycket att ersätta bidrar till att försäkringsbolagen håller sig borta.

Skrotupplag

Risk: Försäkringsbolagen bedömer att risken för utsläpp och miljöskador är stora om du sysslar med någon form av återvinning. Kan resultera i omfattande skadeståndskrav och höga saneringskostnader.

Åkerier

Risk: Åkerier kan drabbas av olyckor, stölder och personskador. Konsekvensen blir att många åkerier upplever problem med att få försäkringar.

Taxi

Risk: En bransch som försäkringsbolagen menar innehåller en hel del svart verksamhet, vilket leder till risker som försäkringsbolagen inte är benägna att ta.

Sågverk & snickerier

Risk: Brännbara material, ofta i samma lokal som maskiner som kan orsaka gnistbildning. Försäkringsbolagen ser brandrisk och kräver kostsamma sprinklersystem för att ens överväga att bevilja en försäkring.

Källa: foretagarna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!