Under tisdagen fortsatte rättegången i den enorma assistanshärvan där en man i 50-årsåldern – tidigare fullvärdig medlem av Hells Angels Luleå – misstänks ha utnyttjat sin gravt funktionsnedsatta son i grova bidragsbrott under åren 2020-2024 – för över 6,5 miljoner kronor.
Även huvudmannens ex-hustru misstänks liksom flera assistansbolag och åtta så kallat "fiktiva" assistenter.
I åklagarnas avslutande sakframställan lyfte de bland annat betydelsen av huvudmannens bakgrund inom HA, som han tillhörde åren 2020-2023, likaså att även två av assistenterna i länet har haft nära koppling till den kriminella organisationen – en 27-årig man i Luleå samt en man i 50-årsåldern i Kiruna.
Med hjälp av underrättelsetjänstens rapport kopplades den påstådda brottsligheten just till HA.
– Huvudmannens medlemskap har bidragit till att brottsligheten har kunnat begås utan att ifrågasättas. Han har använt sina kriminella kontakter för att anställa fiktiva assistenter och har också gjort vinning av det våldskapital han har till följd av HA-medlemskapet, säger kammaråklagare Sara Modig Berlin.
De lyfte även underrättelsetjänstens slutsatser om att Hells Angels är ett "självmarkerande" gäng som använder attribut som västar, tröjor och tatueringar för att stärka grupptillhörigheten. Men även utöver HA och dess undergrupperingar finns ofta personer som verkar som ekonomiska motorer, exempelvis i företagssammanhang.
– Även i detta ärende finns tecken på den här typen av "motorer" i bakgrunden, säger Sara Modig Berlin.
Att en tidigare HA-medlem begår bidragsbrott inom så kallat legala samhällsstrukturer är också, enligt åklagarna, i linje med hur organisationen har ökat sin förmåga att utnyttja system även inom transport, bygg och avfallshantering.
– HA har i dag stora kontaktnät med specialister, banktjänstemän, advokater, journalister med flera. Här finns också läkare och företagare som medvetet har valt att titta åt andra hållet.
I en rättegångspaus utvecklar åklagarna vidare hur HA-kopplingen kan ha bidragit till att den misstänkta bidragsbrottsligheten har flugit under radarn.
– Den har kunnat gå oupptäckt under en lång tid i och med att man kanske inte ifrågasätter en person som har det här våldskapitalet. Man kanske inte vågar ställa frågor eller göra kontroller på det sätt som annars sker.
Har myndighetspersoner skrämts till tystnad och tvingats se mellan fingrarna?
– Svårt att svara på men det är en möjlighet, säger Modig Berlin.
Åklagarkollegan Joseph Ricken håller med:
– HA-medlemskapet är inte centralt för målet men det har varit en faktor. När någon tillhör eller har koppling till en sådan organisation innebär det en risk att personer är mer försiktiga att ifrågasätta hur assistansen har skett.
Ett misstänkt osant läkarintyg rörande en avrådan om ett externt förvaltarskap av huvudmannens son kan också ha tillkommit mot HA-bakgrunden.
Mystiskt nog har den ansvarige läkaren inte kunnat lokaliseras under utredningens gång.
– Det inkom ett läkarintyg som står i strid med övriga läkarutlåtanden och som inte speglar brukarens tillstånd. Om det är falskt eller inte vet vi inte då läkaren inte har kunnat förhöras i utredningen.
En stor del av rättegångsdagen ägnades annars åt de ekonomiska utredningarna och dokumentationen av alla transaktioner mellan de misstänkta.
– Jättestark bevisning som visar vilka som har berikat sig på brottsligheten och vart pengarna har gått – inte minst att merparten av assistanslönerna har återförts till huvudmannen och hans ex-hustru, säger Sara Modig Berlin.
De många avlyssnade telefonsamtalen mellan huvudmannen och andra personer i härvan avslöjade också mycket, inte minst när han grälar med ex-hustrun efter att polisutredningen har inletts.
– Det jag har läst är att det är ett rent och skärt bedrägeri – mot en statlig myndighet, säger den forne HA-medlemmen till hustrun efter att ha tagit del av Försäkringskassans egen hemligstämplade utredning.
Han resonerar vidare om att fängelse hotar för flera av de involverade.
– Det är lätt att få mersmak, för det är lättförtjänta pengar. Men jag har skött det snyggt. Du gjorde vad du gjorde – felet var att de kom på dig, säger han till ex-hustrun.
Den förre HA-medlemmen har redan i en tidigare Kurirenartikel – via sin försvarsadvokat Christine Staberg – protesterat mot att han skulle ha utnyttjat sin son i assistansbedrägerierna.
Staberg utvecklade hans inställning inledningsvis under sin sakframställan.
– Han anser att sonen har fått den assistans han har haft rätt till, i vart fall under den tid som min klient har haft kontrollen.
Försvarsadvokaten ville också kraftfullt vända sig mot åklagarnas kopplingar till mannens tidigare medlemskap i HA.
– Det har överhuvudtaget ingenting med detta att göra. Klubben har aldrig haft med assistansen av hans son att göra, säger Christine Staberg.
Rättegången fortsätter i kommande dagar när bland annat huvudmannen ska förhöras.