Förlängd häktningstid för mordförsök

Åtal dröjer mot den 29-årige man som misstänks ha försökt döda sin sambo och hennes dotter med en hammare i bostadsområdet Tuna i Luleå.

Gärningen ska ha begåtts i en lägenhet på Tunastigen i centrala delen av Luleå för en månad sedan.

Gärningen ska ha begåtts i en lägenhet på Tunastigen i centrala delen av Luleå för en månad sedan.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2023-05-12 13:43

Vid häktningsförhandlingen mot mannen som hölls den 14 april meddelades det att åtal skulle vara väckt senast 28 april. Tiden för att väcka åtal har förlängts vid två tillfällen och nu senast på fredagen. Det är kammaråklagare Fredrik Hannu som har ärendet. 

– Åtalstiden löpte ut i dag (på fredagen, reds. anm.) klockan elva. Jag har då innan dess lämnat in en framställan om förlängd åtalstid, annorlunda uttryckt, att förundersökningen inte är färdig och att han ska kvarbli i häkte i två veckor till, säger Fredrik Hannu.

Orsaken till att åtalet dröjer är att resultatet av vissa utredningsmässiga åtgärder som har vidtagits ännu inte har kommit in till åklagarmyndigheten. Det handlar enligt Fredrik Hannu bland annat om medicinsk dokumentation. 

Det har inte framkommit några uppgifter om vare sig sambons eller dotterns tillstånd, annat än att dottern ikunde höras av polis kort efter händelsen. Enligt uppgift ska den äldre kvinnan ha haft allvarliga skador, men Fredrik Hannu kommenterar inga uppgifter gällande tillståndet för någon av dem. 

29-åringen är fortsatt misstänkt för mordförsök på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke. Vid häktningsförhandlingen medgav mannen att han hade skadat kvinnorna medvetet, men att han inte hade för avsikt att döda någon av dem. Enligt Fredrik Hannu har han inte ändrat sin inställning. 

Mannen kommer från ett sydeuropeiskt land, men har bott tillsammans med sambon i Luleå i fem-sex år. Enligt hans advokat Carolina Holmberg har han levt ett skötsamt liv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!