"Förhandla med LKAB om akuten i Kiruna"

Vilka förutsättningar finns det för LKAB att sponsra akutkirurgin i Kiruna? Det bör landstingsledningen undersöka. Det kräver Sjukvårdspartiet i en motion.

Luleå2012-03-29 06:00

LKAB är berett att betala pengar för att sjukhuset i Kiruna ska kunna behålla akutkirurgin. Det har företaget meddelat. Sjukvårdspartiet uppmanar nu landstingslednningen att kontakta LKAB för att undersöka förutsättningar för ett samarbete.

Det framgår av en motion som Sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård lämnat in till landstingsfullmäktige.

Inget landstingssvar
- LKAB har deklarerat att man kan tänka sig att bidra med pengar för att akutkirurgin ska finnas kvar vid Kiruna sjukhus. Men landstingsledningen har inte svarat eller agerat på något sätt. Det tycker jag är fel, säger Kenneth Backgård.

Han tycker att landstingsledningen ska sätta sig ned med representanter för LKAB för att se om man kan hitta en samarbetsform.

-  Målet ska vara att det ska finnas akutkirurgi i Kiruna, precis det som LKAB efterfrågar, säger Kenneth Backgård.

Inte tillåtet
Men landstingsrådet Kent Ögren har inte mycket till övers för vare sig LKAB:s eller Sjukvårdspartiets förslag. I det sammanhanget hänvisar Ögren till de regler som finns inom hälso- och sjukvården.

- Privata aktörer får inte sponsra offentlig verksamhet. Och inte kan vi ett system som bygger på att ett starkt företag stöder ett lokalt sjukhus. Inte finns det något företag som ekonomiskt kan stödja våra verksamheter i exempelvis Arjeplog eller Arvidsjaur.

För få patienter
Landstingsrådet Kent Ögren säger att ledningens beslut att ta bort akutkirurgin från Kiruna sjukhus görs efter noggranna utredningar.

- Det finns inte tillräckligt med patienter för att ha två akutkirurgiska mottagningar i Malmfälten. Och genom att koncentrera den till Gällivare stärker vi akutverksamheten i Malmfälten - det är det bästa vi kan göra för patienterna.

Vad händer om det inträffar en allvarlig olycka i gruvan i Kiruna?

- Det tar minst en timme att få upp en skadad och på den tiden hinner sjukvården förbereda sig. Det kan bland annat handla om att man flyger dit ett flygplan eller helikopter för att hämta den skadade för att skicka honom eller henne vidare till Gällivare, Sunderbyn eller Umeå, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!