Förföriskt meny på Alla hjärtans dag

Visst ska man visa sina nära uppskattning året om men en dag per år har vi ett ypperligt tillfälle att fira lite extra. Är du sugen på att fixa till något alldeles särskilt till din kärlek på alla hjärtans dag? C har tagit hjälp av proffsen. Om du blir lika förförd av denna underbara meny som vi – passa på att laga till en middag i kärlekens tecken!

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-02-14 12:15

I samma veva som ljuset och våren så sakteliga gör sitt intåg börjar också alla frusna hjärtan tina upp efter långa, kalla vintern. Som på beställning infaller då Valentins namnsdag eller Alla hjärtans dag som vi känner den. Varför inte förvandla en annars helt vanlig måndag till något alldeles extra?
Vare sig man är intresserad av att fira den eller inte, kan man ändå låta sig lockas av god, vällagad och vacker mat med okomplicerade smaker och ingredienser komponerad speciellt för C:s läsare av kocken James Baskerville.
Kärlekens lov
På krogen, bakom kulisserna, är det annars få förunnat att ha tid över till sin utvalda på Alla hjärtans dag. När kärlekens lov firas av alla som vill äta middag med sin älskade på restaurang måste ju några andra ställa upp och se till att det blir en minnesvärd kväll. En av alla dem som då står för fiolerna är just James.
– ”Du kan göra allt det här för alla andra – vad ska du göra för mig?”, frågade min sambo häromdagen. Jag har inte riktigt funderat klart på det än – det handlar ju oftast om jobb en sån dag. Dessutom är det en helt annan sak att laga mat hemma än på jobbet.
James kommer ursprungligen från norra Wales ”very close to Liverpool” men han har sett många restaurangkök på många olika platser i världen, bland annat i England, Frankrike, Holland, Sverige och Norge under sin kockkarriär.
Tills i våras jobbade han i Åre.
– Jag ville dit för att jag älskar att åka skidor och klättra, bland annat. 
Där träffade han också sin blivande sambo Tiina från Finland. I maj förra året flyttade de upp till Luleå tillsammans med sina draghundar för att börja på något helt nytt.
– Vi hade tagit på oss för mycket och ville bara komma iväg. Det var otroligt skönt att bara sätta sig i bilen och fara iväg.
Luleå var ett lyckat val – nu letar de efter hus.
– Det börjar bli dags att rota sig.
Förespråkar enkelhet
David Edström är köksmästare och har många år i restaurangbranschen – ”17 tror jag”. För det mesta jobbar han också men skulle han till äventyrs vara ledig handlar Alla hjärtans dag mest om att träffa vänner. Just nu är han singel.
– Jag är en ensamvarg men det betyder inte att man inte kan visa uppskattning för andra. Ibland kan jag hjälpa någon annan att fixa maten också.
– Annars kan man ju göra det till en heldag – man börjar med att grilla och avslutar med bastu till exempel.
Liksom Jamie förespråkar han enkelhet.
– Inte 700 olika smaker på samma gång utan några få kompletterade med god dryck, det är bäst.
Många viner var det ...
Och för att drycken ska matcha middagen på ett värdigt sätt har sommelieren Petter Nyberg valt ut tre viner. Petter var en av fyra utvalda att ansvara för vinerna på kronprinsessbröllopet i somras, en upplevelse han beskriver som något alldeles extra.
– Jag visste att det skulle bli stort, men jag hade inte riktigt förväntat mig att jag skulle bli så ”tagen” av allting. Det var verkligen maffigt.
Han var i tjänst både vid middagen på Drottningholm och sedan på själva bröllopsdagen. Det var många viner som skulle provas och många flaskor att hålla reda på. Som minne av händelsen är han numera också stolt innehavare av en medalj.
Mysig picknick
Uppdraget och framgångarna har förstås gett mersmak. Världen väntar och lilla Luleå kanske inte kan bjuda så många fler utmaningar.
– Jag blir kvar här ännu ett tag i alla fall men visst är jag sugen att prova något annat. I någon storstad kanske ...
Själv skulle han gärna ta med flickvännen på picknick på alla hjärtans dag.
– Om det inte är för kallt så är ju picknick jäkligt mysigt. Annars får det bli en lugn och mysig middag hemma.
Detta förutsatt att han är ledig förstås men liksom för de andra är det förstås mer troligt att han är i tjänst.

# James Baskerville, 31.
# Gör: Kock på Olivers och Bakfickan.
# Civilstånd: Sambo med Tiina.

# David Edström, 33.
# Gör: Köksmästare på Olivers och Bakfickan.
# Civilstånd: ”Ensamvarg”.

# Petter Nyberg, 24.
# Gör: Sommelier på Olivers och Bakfickan.# Civilstånd: Snart sambo med Isabell

Petters vintips:
Förrätt: Antè Barbera d’Asti (32335), 89 kronor
Varmrätt: Catena Chardonnay (6612), 119 kronor
Dessert: St Stephens crown (2928), 114 kronor
Alkoholfritt: Äppelmust (till exempel Gastronomigruppen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om