Förfallna lekplatser upprör hyresgäster

Nedgångna och vanskötta lekparker med trasiga lekredskap är några av klagomålen från hyresgäster boende på Tunastigen i Luleå. "Det är inte alls kul när det ser ut så här", säger Elin Vikman, som är på väg att flytta från området.

Alva Hjulman Dahl och Tore Andersson Hjulman vill att deras tvååriga dotter och andra barn ska kunna leka tryggt och säkert i områdets lekparker.

Alva Hjulman Dahl och Tore Andersson Hjulman vill att deras tvååriga dotter och andra barn ska kunna leka tryggt och säkert i områdets lekparker.

Foto: My Widmark

Luleå2023-06-29 06:00

För ett år sedan klagades det på lummiga gårdar med oklippta gräsmattor och buskar. Nu har hyresgäster på Tunastigen även fått nog av områdets vanskötta lekplatser.

– Från Rikshem har vi bara fått ett svepande svar om en kommande uppfräschning av innergårdarna. Hittills har den så kallade "uppfräschningen" enbart inneburit att nästan alla områdets buskar och träd grävts bort och ersatts av en jordöken. Man vill ju inte att de gör samma med lekplatserna, säger Alva Hjulman Dahl.

I ett brev till Lulebo, Rikshem och kommunen beskriver hon och maken Tore Andersson Hjulman lekplatser som förfallna med mängder av trasiga och felmonterade lekredskap. De önskar även svar på om det finns någon lägstanivå för hur en lekplats får se ut och vad lagen säger om kontroller och underhåll av den.

– Sätter man upp något sådant så visar man att det kan vara farligt och att det finns risk för att ramla ner. Då förstår jag inte varför man struntar i om det är trasigt, fortsätter hon och pekar på ett trasigt repstaket.

Enligt plan- och bygglagen är kommunens byggnadsnämnd tillsynsmyndighet för säkerhet och tillgänglighet på lekplatser inom kommunen men det är fastighetsägaren som ansvarar för att lekplatsens egenskaper upprätthålls, i detta fall Rikshem och Lulebo.

 – Det är inte alls kul när det ser ut så här, säger Elin Vikman, som vuxit upp i området.

För drygt ett år sedan flyttade hon tillbaka till Tunastigen med dottern Elsa, 3,5. Tillsammans besöker de lekplatserna dagligen och genom Facebookgruppen "Vi på Tunastigen" får hon löpande information om oegentligheter i området.

– Där skriver folk om det hänt något otrevligt, som när någon kissat i rutschkanorna.

Så sent som i våras bjöd Luleå kommun, Lulebo, Rikshem och polisen in de boende på området till dialogmöte där man bland annat tog upp att lekplatserna.

Marie Hedberg, pressansvarig på Rikshem, kunde inte säga mer än att Rikshem i Luleå ska se över anmälan under torsdagen och ber att få återkomma.

Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning hade heller ingen information att ge i nuläget då ärendet väntas ses över av miljö- och byggavdelningens byggnadsinspektör.

– Vi flyttar tillbaka till Rosvik om några dagar, äntligen, säger Elin Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!