Företagsfrukost: "Det är historiska satsningar"

Under fredagens företagsfrukost i Luleå var temat "Inköp och upphandling". Satsningar hos LKAB och SSAB diskuterades med fokus på inköp, upphandling och hållbarhet.

Företagsfrukost i Luleå den 26 augusti.

Företagsfrukost i Luleå den 26 augusti.

Foto: Linda Sundström

Luleå2022-08-26 13:28

Företagsfrukosten, som höll till på Vetenskapens hus i Luleå, hade LKAB som frukostpartner.

Rickard Lundmark, från Luleå Business Region, hälsade välkommen.

– Det har varit en intensiv vinter. Jag hoppas ni har laddat batterierna för nu kickar vi i gång, säger han och fortsätter:

– Näringslivsutvecklingen i Luleå och den gröna omställningen innebär stora utmaningar, men enorma möjligheter.

Han nämnde också Almedalen.

– Det var ett stort genomslag där. Alla ville veta vad som händer här uppe, vilka möjligheterna är. Det var ett fantastiskt tillfälle att vara där.

Ett antal punkter fanns på frukostens agenda, bland annat avhandlades Global Top Round, en inkubator för spelbolag som har pitchevent i Luleå, kick offen som varit i Sörbyarna och H2 Green Steel.

– H2 Green Steel är en viktig investering för Luleå. Det är roligt att första spadtaget är taget, säger Rickard Lundmark.

Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, pratade om satsningarna i Norrbotten och företagande.

– Vi ser att det enorma som händer i Luleå gör att företag kommer och vill växa här. För oss är det viktigt att också de lokala företagen växer med staden, säger hon och kommer in på upphandlingar och samarbete med det lokala näringslivet.

– Om man tummar på villkoren så kommer oseriösa aktörer. Jag känner näringslivet i Luleå som seriösa och det är viktigt att upprätthålla schyssta villkor och att ställa bra krav. Det gynnar de företag som finns här.

Dagens ämne var "Inköp och upphandling" och gästerna på scenen var Josefine Wihlzon, från Luleå kommun, Larisa Pekka, från LKAB, och Mattias Berggren, från SSAB.

Larisa Pekka berättade om LKAB:s satsningar.

– Det är historiska satsningar. Det handlar om investeringar i en helt ny världsstandard för gruvbrytning, satsningen på koldioxidfri järnsvamp och att utvinna kritiska råmaterial från dagens gruvafall. Vi kommer att bygga två apatitverk i Kiruna och Malmberget för att framställa apatitkoncentrat som sedan transporteras med tåg till Svartön. Hundra hektar ska bebyggas och förberedas för produktion. Det är investeringar på 10 miljarder kronor. Nästa år går vi i förprojektering, säger hon.

Mattias Beggren berättade om vad som sker hos SSAB.

– Grunden är att vi vill vara världens mest hållbara stålföretag. Det är en viktig konkurrenskraft för oss i framtiden. Vi har börjat konvertera Oxelösund till fossilfritt stål. Vi har planer i norra Finland och i Luleå, men där har vi inte riktigt bestämt vilken sajt vi ska bygga först. Vi ska försöka bygga dem identiska, så de ser likadana ut i Finland och Luleå.

Hållbarhet är viktigt för leverantörerna att uppfylla, menar han.

– Ska vi vara världens mest hållbara så behöver vi leverantörer som är det och vi kommer ställa krav på dem om schyssta villkor och att man har ordning och reda i sitt företag samt har en bra arbetsmiljö för sina medarbetare. Det handlar inte bara om att leverera låga priser till SSAB. Hållbarhet är en konkurrensfaktor. Det är inte helt fastlagt hur vi ska upphandla, men jag tror vi går i riktning mot att man bygger anläggningar med fler aktörer som tar in underleverantörer. Vi effektiviserar processen, både affärsprocessen och byggprocessen. Men det är inte helt fastlagt, säger han och fortsätter:

– Om man som mindre företag vill vara med så är det viktigt att skapa relationer med större aktörer som kan bli aktuella att leverera tekniken och maskinerna.

Josefin Wihlzon, från Luleå kommun, pratade om kommunen som en möjliggörare.

– Vi är en viktig pusselbit i det stora pusslet. När företag bondar med de stora drakarna så ska de också bonda med oss, säger hon.

Frukosten arrangeras av Luleå Näringsliv, Luleå Business Region och Företagarna Luleå.

Erika Johansson och Monika Backman, från Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå.
Erika Johansson och Monika Backman, från Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!