Företaget inrättar affärsänglar: "Helt andra möjligheter"

Arctic Business Incubator startar nu affärsängelbolaget Arctic Ventures, som ska investera i startups redan när det kliver in i inkubatorn.

Memorizon. Det är fullt upp för Basel Kikhia, ordförande och vd, och Niklas Karvonen, utvecklingsansvarig. "Det är hela tiden nya spännande utmaningar vilket tar mycket tid samtidigt som det är jätteroligt", säger Basel.

Memorizon. Det är fullt upp för Basel Kikhia, ordförande och vd, och Niklas Karvonen, utvecklingsansvarig. "Det är hela tiden nya spännande utmaningar vilket tar mycket tid samtidigt som det är jätteroligt", säger Basel.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2017-11-27 15:13

Tillgången på kapital har en avgörande betydelse vid starten och tillväxten för nya kunskapsintensiva företag. För att stärka bolagen som tillhör Arctic Business Incubator startas nu ett nytt affärsängelbolag – Arctic Ventures. De mest lovande högteknologiska exportbolagen som antas till inkubatorn ABI kommer att få från 300 000 kr i startkapital. Pengar som kan växlas upp med annat kapital och ge en ordentlig skjuts framåt.

Arctic Ventures kommer ge privata investerare, så kallade affärsänglar, möjlighet att investera i en portfölj av bolag inom olika branscher som antas till ABI. Affärsänglarna kommer kunna investera mellan 150 000 och 350 000 kr och ges möjlighet att möta och följa dessa bolag direkt från start.

ABI kommer att arrangera träffar för intresserade investerare på olika orter i norra Sverige med målet att Arctic Ventures ska få in investeringar i början av 2018 och under våren göra de första investeringarna i nya start-up bolag.

– För oss och start-ups i norra Sverige är det här ett stor satsning framåt. Det är ett av våra största framsteg sedan starten och kan på sikt också få stor betydelse för utvecklingen i regionen, säger Jens Lundström, vd på Arctic Business Incubator.

– Det finns många intressanta start-ups i norra Sverige, men de kräver ofta kapital - för att deras produkter och tjänster kostar mycket att utveckla eller för att de behöver testas på en större publik än vi har här. Med Arctic Ventures ger vi entreprenörerna helt andra möjligheter att snabbt utveckla sina tjänster och komma ut på den internationella marknaden, fortsätter Jens i ett pressmeddelande.

Ett av företagen som fått hjälp av ABI är Memorizon, som ska hjälpa med en tjänst som visar sömnkvalitet och stressnivå.

– Det har varit många månader av hårt arbete för att få fram den här tjänsten. Att starta företag är helt klart mitt livs största utmaning. Men vi har som tur är fått mycket hjälp och stöttning från Arctic Business Incubator, LTU Business, EIT-Digital, ALMI och Länsstyrelsen i Norrbotten. Den hjälpen är vi oerhört tacksamma för, sa Basel Kikhia till norrbottensaffarer.se i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!