Företagens kris drabbar gymnasieeleverna

Coronakrisen slår hårt mot många företag, som fått färre kunder och permitterar personal. Det drabbar i sin tur gymnasieeleverna på yrkesprogrammen.

Max fyra elever åt gången får komma in till skolan för att göra svetsprov, berättar Anders Wedin, rektor för VVS och fastighetsprogrammet samt Bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet.

Max fyra elever åt gången får komma in till skolan för att göra svetsprov, berättar Anders Wedin, rektor för VVS och fastighetsprogrammet samt Bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-04-05 05:00

På yrkesprogrammen har eleverna en del av sin undervisning förlagd till arbetsplatser, APL. Några yrkesprogram har tilltagande svårigheter att ha elever ute på APL, som hantverksprogrammet där frisörer utbildas.

– I takt med att kunderna blir färre så minskar möjligheterna för eleverna att delta i APL, säger Jonas Jönsson, rektor för hantverksprogrammet.

– Vi tar dag för dag. Vi har inte längre undervisning i vår egen salong, därför att det blir så mycket människor där. Vi försöker hitta lösningar där eleverna kan vara kvar på sina APL, fortsätter Jonas Jönsson. 

Några av eleverna på industriprogrammet har drabbats, eftersom Scania Ferruform har permitterat sin personal. Eleverna som har APL på SSAB har kunnat fortsätta, än så länge.

– Jag håller andan för varje dag, säger Anna Nilsson, rektor för industriprogrammet.

Ellinor Bäckström är rektor för tre gymnasieprogram; barn- och fritid, handels och administration, hotell och turism. Sedan i måndags, 30 mars, är eleverna inte längre ute på APL. Det berör ungefär 85-90 elever i årskurs två och tre.

– Det är inte så att Skolverket förbjuder APL men vi känner att nu vill vi bedriva skolan hemma, säger Ellinor Bäckström. 

Eleverna får använda digitala verktyg i undervisningen.

På VVS och fastighetsprogrammet är eleverna fortfarande ute på APL. När det gäller vissa praktiska moment får eleverna komma in till skolan, max fyra elever åt gången. 

– VVS ska till exempel göra svetsprov, det är svårt att göra på distans, säger Anders Wedin, rektor för VVS och fastighet, samt bygg och anläggning.

Eleverna som går den tvååriga utbildningen till vårdbiträden kan inte alls vara ute på APL. De får istället läsa teoretiska moment. 

Urban Nordh är rektor för två yrkesprogram; vård och omsorg samt restaurang och livsmedel. 

– Än så länge är det inga begränsningar. Det är några restauranger som inte har kunnat ta emot elever, då har vi hittat nya platser till dem, säger Urban Nordh.

Socialförvaltningen och region Norrbotten är fortfarande intresserad av att ta emot elever från vård och omsorg. Enligt planeringen ska eleverna i årskurs tre göra APL på Sunderby sjukhus veckan efter påsklovet. 

De allra flesta eleverna på el och energiprogrammet är ute på APL. 

– Några elever har fått pausa sin APL i två veckor, men vi har hittat nya platser till de allra flesta, säger rektor Maria Hahne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!