Företagen beredda att skjuta till pengar

Näringslivet står enat - Norrbotniabanan måste byggas.  - Annars måste vi flytta verksamheten, säger Donald Johansson, vd för Älvsbyhus.

VILL VÄXA I NORRBOTTEN. Älvsbyhus vd, Donald Johansson, säger att företaget har som ambition att växa ytterligare i Norrbotten. Men om det ska kunna ske måste transportmöjligheterna förbättras.

VILL VÄXA I NORRBOTTEN. Älvsbyhus vd, Donald Johansson, säger att företaget har som ambition att växa ytterligare i Norrbotten. Men om det ska kunna ske måste transportmöjligheterna förbättras.

Foto: Linda Wikström

Luleå2009-04-03 06:00
Lindbäcks bygg och Älvsbyhus är två företag stationerade i Norrbotten med stora kundområden i södra Sverige - då främst vid Mälardalen. Det innebär att man nästan dagligen tvingas att transportera gods och produkter långa sträckor. I dag nyttjas övre Norrlands stambana redan till 95 procent vilket har medfört att företagen inte kan använda järnvägen i den utsträckningen som de hade velat. - För ett tag sedan fick vi en stor order i södra Sverige och gjorde då en förfrågan om det skulle gå att nyttja järnvägen. Till svar fick vi att vi max kunde få en vagn om vi tog det via Uppsala och tre via Västerås. Då fick det bli lastbil i stället, säger Erik Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg. Tvingas flytta verksamheten
Han berättar att de gärna skulle använda järnvägen mer - både ur kostnads- och miljösynpunkt. - Det hade varit det bästa alternativet för oss men nu finns inte den möjligheten så då blir det båt eller lastbil, säger Lindbäck. Från Älvsbyhus har man en liknande inställning och Donald Johansson som är vd säger att företaget har som ambition att växa ytterligare i Norrbotten. Men om det ska kunna ske måste transportmöjligheterna förbättras. - Vi öppnade nyligen en fabrik i Värmland som ligger mycket närmare vår marknad. Om de inte bygger Norrbotniabanan eller ökar kapaciteten på den nuvarande banan kommer vi bli tvungen att flytta vår verksamhet, säger Donald Johansson. Beredd bidra ekonomiskt
Båda företagen säger sig också vara beredda att bidra ekonomisk för att få till stånd en ny järnväg. - Vi har ekonomisk kraft att göra detta om det skulle visa sig vara en bra affär för oss. Till exempel att vi får lägre transportkostnader, säger Johansson. - En sådan dialog är vi alltid öppna för men det ska ju vara en bra affär också. Det jag har hört är att hela näringslivet är enat. Banan måste byggas. Personligen tycker jag det är mycket märkligt att man får tillstånd att bygga en järnväg som slutar i Umeå. Det är ju som att bygga en halvfärdig väg, säger Erik Lindbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om