Förespråkar högläsning i demensvård

Projekt Läskraft. Så heter det nationella projekt som ska öka livskvalitén och stimulansen i demensvården. På tisdagen hölls en inspirationsdag i Luleå.

INTRESSERADE. Catharina Kåberg, projektledare, hoppas att intresserade anhöriga och frivilliga snart ska bilda arbetsgrupper.

INTRESSERADE. Catharina Kåberg, projektledare, hoppas att intresserade anhöriga och frivilliga snart ska bilda arbetsgrupper.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-02-23 06:00

Läskraft är ett treårigt nationellt projekt som finns i fyra kommuner i landet. Via projektet utbildas frivilliga och anhöriga som vill högläsa för personer som lider av demenssjukdom.

På tisdagen hölls en inspirationsdag i Pingstkyrkan i Luleå med syftet att i första hand inspirera folk från kommunen att bilda arbetsgrupper.

- Vi vill ge dem en basinformation kring vad demens är, hur det yttrar sig och hur man bemöter det. I ett annat block får de lära sig hur de skapar en bra lässtund, till exempel var de ska sitta, vikten av ögonkontakt, vad de kan läsa för personer med demens med mera, säger Catharina Kåberg, projektledare, Centrum för Lättläst.

Centrum för Lättläst arbetar med ett statligt uppdrag om att göra det skrivna ordet tillgängligt för personer med lässvårigheter. Demenssjuka är en av målgrupperna.

Ingen minnestävling
Catharina Kåberg berättar att det blivit ringar på vattnet av projektet, även personal som arbetar med dementa personer har inspirerats.

- Det är naturligtvis jätteroligt, ju fler som läser desto bättre. De som lyssnar till högläsningen är glada och nöjda och de som läser får något tillbaka.

Hon berättar vidare att hon tidigare fått frågan om varför demenssjuka ska lyssna till högläsning.

- De kommer ju ändå inte ihåg, säger en del. Vad spelar det för roll? Det här är ingen minnestävling som ska redovisas. Det viktiga är stunden de får tillsammans. Även om högläsningen är bortglömd inom kort så lämnar den kvar den goda känslan som lyssnaren har fått under tiden, säger hon.

För lite stimulans
En bidragande faktor till att projektet drogs igång 2009 var att demensförbundet skickade ut en enkät till demensföreningar i landet. Den gällde huruvida aktiviteterna inom demensvården var bra eller inte. Resultatet visade att personalen tyckte att det var för lite stimulans och för mycket väntan för de drabbade.

Nu hoppas Catharina Kåberg att arbetsgrupper ska bildas så fort som möjligt.

- Jag hoppas att det intresse som människor har visat ska leda till att projektet kommer igång ganska snart här i Norrbotten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!