Fördubbling av hiv-fall i länet
Antalet hiv-fall i Norrbotten har mer än fördubblats första halvåret i år jämfört med i fjol.19 smittade totalt förra året. Att jämföra med 22 fall bara under första halvåret i år.- En ganska förväntad ökning ändå eftersom flyktingströmmen från hiv-drabbade områden ökat, säger Anders Nystedt, ställeföreträdande smittskyddsläkare i Norrbotten.
Ökningen totalt i landet och främst i storstadsområdena finns främst i gruppen intravenösa missbrukare och bland män som haft sex med män. Men fortfarande sprids smittan främst bland heterosexuella. I Norrbotten ser det dock något annorlunda ut, enligt Anders Nystedt, tillförordnad smittskyddsläkare i länet.
Majoriteten flyktingar
- Antalet är helt avhängigt av flyktingmottagandet. Den absoluta majoriteten bland de smittade kommer från de som är flyktingar.
De flesta kommer från afrikanska länder, några från Asien och Sydamerika och någon från Europa.
- Men det vi tror oss veta så här långt är att det inte spridits någon smitta från någon i Norrbotten som vet sig vara smittad. Inte någon under alla år, säger Anders Nystedt.
Obefintlig spridning
Statistiken går 20 år bakåt i tiden. 1999 fanns en hiv-smittad person i vårt län och fram till i fjol hade siffran för varje år ökat till nästan 20 och de allra flesta under den här perioden blev smittade utomlands.
Bland injicerande missbrukare i länet har sjukdomen dock inte spritt sig som i exempelvis storstäderna.
- Smittspridningen i länet är i stort sett obefintlig, säger Anders Nystedt men påpekar samtidigt att man ska ha respekt för sjukdomen som numera betraktas som en livslång kronisk sjukdom.
- Man ska ha respekt men behöver inte vara rädd. Det har förekommit några fall i massmedia men de allra flesta respekterar andra och lever därefter.
Anders Nystedt tror att ökningen kommer att ställa högre krav och en ökad satsning på infektionssjukvården i framtiden. Tuberkulos är en sjukdom som i många fall kan förknippas med hiv. Även andra typer av infektioner kan förekomma.
- Vi kommer att behöva jobba hårt med det här och kan komma att behöva ökade resurser i framtiden, men vi kan inget annat göra än hjälpa, diagnostisera och behandla. Och se till att smittan inte sprids.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!