Säkerheten kring vattentäkter ska ökas. Det har Naturvårdsverket bestämt. Därför har Luleå kommun arbetat med att ta fram en plan för hur det ska se ut i Gäddvik. Och nu är planen klar och inlämnad till länsstyrelsen för beslut.
I planen ingår förbud för genomfartstrafik med miljöfarligt gods längs Storsandsvägen. Transporter som behövs in till området ska köras från väg 97 och från Notviken in på Storhedsvägen.
- Vi ska öka skyddet för huvudvattentäkten för att säkra tillgången på friskt vatten många år framåt, säger Petra Viklund på Luleå kommun.
Fem skyddszoner
Dagens två skyddszoner byggs ut till sammanlagt fem. Det skyddade området sträcker sig ända upp till Bodens kraftstation som ingår i den femte skyddszonen.
- Skyddszonerna är till för att ge oss tid att sanera och stoppa farliga ämnen som hotar vattentäkten, säger Petra Viklund.
Syddszon ett ligger intill vattentäkten i Gäddvik. En stor del av Storhedsvägen ingår i denna zon. Här har kommunen 100 dygn på sig att sanera innan farliga ämnen når vattentäkten. Industriområdet på Storheden ingår i skyddszon två. Om det kommer ut farliga ämnen där har kommunen ett år på sig att sanera innan föroreningarna når vattentäkten.
- Vi har talat med räddningstjänsten om de här sakerna och de anser att våra planer är bra. Och gatukontoret har ingenting att invända när det gäller våra planer på att begränsa farliga transporter.
Petra Viklund säger att det inte kommer att bli några problem för åkerierna att hitta rätt. Anledningen är att de har digitala kartor som pekar ut vilka vägar och gator som de får färdas på.
Ökat strandskydd
I de planer som kommunen har ingår också att skydda vattentäkten upp till Bodens kraftstation.
Nya bestämmelser kommer att medföra ökat strandskydd. Där ingår hårdare krav för avlopp och för vattenvärme. Det innebär begränsning för dem som vill utvinna värme ur
Lule älv för att värma hus.
Det kommer också att införas skärpta regler för hantering av farligt gods på älven.
- Vi har arbetat med den här planen sedan 2005 och är nu klara med den. Vi räknar med att länsstyrelsen ska godta den inom ett par månader om inte förslaget överklagas, säger Petra Viklund.
Fotnot: Varje dygn kör omkring 800 tunga fordon på Storsandsvägen. Mellan fem och tio bilar kör farligt gods.