Videon är inte längre tillgänglig
Det drunknar omkring tio barn per år i Sverige. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker en tredjedel vid badplatser, där övervakningen av små barn brustit.
Varje år får omkring 1.500 svenska barn uppsöka akuten efter olyckor i badhus, äventyrsbad eller vattenland.
Nu slår badpersonal larm om att många föräldrar brister i sin uppsikt av barnen. Umeå kommun går i bräschen genom att införa ett förbud mot mobiltelefoner och läsplattor i badhusen.
Beslutet kom efter att en mamma åtalats för vållande till annans död sedan hennes femåriga dotter drunknat i ett badhus i Västmanland.
I Luleå pågår diskussioner om en liknande regel, men frågan är inte nått politikerna i fritidsnämnden än.
– Jag tycker att det är ett bra initiativ av Umeå kommun. Våra badvakter ser det här flera gånger om dagen. Problemet är ännu större på utomhusbaden, förklarar Veronica Bergsten, arbetsledare för badverksamheten på Luleås fyra simhallar samt två utomhusbassänger.
I Umeå och i Piteå är det heller inte tillåtet att fotografera i bassängen utan att ha tillstånd från personalen.
Badvakterna i Luleå har i uppdrag att ta kontakt med föräldrar som använder sina mobiltelefoner eller läsplattor i badhuset.
– Jag tror inte att många föräldrar förstår allvaret i situationen. De är inte medvetna om hur snabbt en olycka kan inträffa. Det kan räcka med att föräldern tittar ned på sin mobil och vänder bort blicken från sitt barn i 10-30 sekunder. Under den korta tiden hinner det hända mycket. Våra badvakter kan inte vara överallt. Trots allt är det föräldrarna som har ansvaret för barnets säkerhet, understryker Veronica Bergsten på Pontusbadet.