Föräldrasupporten ger beroendestöd: "Många unga spelar"

Vid beroendeproblematik kan närstående vända sig till Föräldrasupporten. De har erfarenhet av unga som spelar mycket datorspel.

Johan Lodin är verksam inom Föräldrasupporten hos Luleå kommun.

Johan Lodin är verksam inom Föräldrasupporten hos Luleå kommun.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2020-09-27 18:30

Föräldrasupporten inom Luleå kommun erbjuder stöd åt målsmän eller närstående till barn och unga upp till 20 år. Medarbetaren Johan Lodin har jobbat mycket med beroendeproblematik och säger att de stöter på liknande frågor som inte bara rör sig om datorspel.

– Skärmtid överlag blir ett bekymmer där de inte bara spelar datorspel. Vi ger stöd till föräldrarna i deras frågor och oro där det centrala är att bygga/bibehålla en god relation med barnet.

Han säger att det är ett stort problem med mycket datortid men det skiljer sig mellan förälderns och den yngres utgångspunkter. Den ena tycker att det läggs för mycket tid på datorn medan den andra att föräldern lägger sig i.

– Det gäller att hitta en minsta gemensam nämnare i en problembeskrivning och där man får ta och ge. Där finns det en modell vi jobbar med för att få med sig ungdomen för att försöka lösa svårigheterna.

Jobbar ni specifikt med datorspelsberoende?

– Vi jobbar inte specifikt med datorspel utan vi har forskningsbaserade utgångspunkter där relationsbyggande, affektteori och problemlösning alltid ingår. Sedan bygger vi samtalen och hjälpen från problembeskrivningen.

Lodin rekommenderar föräldrar att försöka vara delaktig i det ens barn ägnar sig åt, som exempelvis datorspelandet.

– Det är väldigt få som får den här datorspelsdiagnosen som dessutom är rätt omtvistad. Däremot spelar många ungdomar mycket men få får stora problem med datorspelandet som vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!