Föräldrasupporten: Då blir spelandet ett problem

Dagliga konflikter om spelande och skärmtid – hur sätter man gränser och är spelandet bara dåligt? På Föräldrasupporten i Luleå får man ibland frågor kring barn och spelande.

Föräldrasupporten i Luleå får en hel del frågor kring barn och spelande. Eva-Lena Johansson Bergman är en av dem som hjälper föräldrar och andr anhöriga.

Föräldrasupporten i Luleå får en hel del frågor kring barn och spelande. Eva-Lena Johansson Bergman är en av dem som hjälper föräldrar och andr anhöriga.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2018-09-23 09:24

– Vi träffar många föräldrar och de oroar sig för många olika saker. Spel är en ganska vanlig sak som man har konflikter kring eller som man som förälder känner oro för även om man inte bråkar så mycket om det, säger Eva-Lena Johansson Bergman, familjebehandlare på Föräldrasupporten i Luleå.

Ofta handlar frågorna om hur man ska få barnet att avsluta spelet, om det spelas för mycket eller om barnet påverkas negativt av spelandet.

– Det är väldigt olika från barn till barn och i olika familjer. Det är svårt att ge generella råd.

Råden Föräldrasupporten brukar ge bygger mycket på det enskilda barnets förmågor och om skärmtiden eller spelandet påverkar annat i vardagen. Men spelandet behöver inte bara vara dåligt.

– Internet, spel och sociala medier är nu en del av vårt samhälle, det finns ju mycket bra med det också men det handlar om balans. Sker det på bekostnad av umgänget med kompisar eller påverkar det sömnen eller hälsan och hur gör man då för att ändra på det?

Ofta har de föräldrar som kontaktar Föräldrasupporten redan provat väldigt mycket, som inte har fungerat så bra som de önskar.

Det kan handla om att barnet har svårt att byta mellan aktiviteter, att barnet är så mycket i känslan i stunden att konsekvensen, exempelvis ett hot om att dra in fredagsmyset, inte når fram.

– Då kan det vara så att det man har prövat inte passar det enskilda barnet utifrån dess förmågor.

Ett annat sätt att avsluta spelandet kan exempelvis vara att man som förälder sitter med en stund och passar på att avbryta i en naturlig paus eller avslutning i spelet.

Det funkar kanske inte alltid med att vara sträng, att sätta en gräns eller dra in någon förmån. Då behöver man göra något annat. Och något annat handlar ofta om att hitta ett samarbete med barnet och göra dem delaktiga, säger Eva-Lena Johansson Bergman.

Föräldrasupporten Luleå

En mottagning som erbjuder stöd till förälder eller nära anhörig till ett barn eller en ungdom i åldern 0-20 år.

Där kan man få hjälp med vägledning kring utmaningar i vardagen och verktyg att bemöta barnet i olika situationer.

Det är ett kostnadsfritt rådgivningsalternativ som tillhör kommunen. Personalen har sekretess och för ingen dokumentation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om