Beslut om skolstruktur till våren

I april inleds den politiska beslutsprocessen om ny skolstruktur för Gammelstad och Notviken. Föräldrar och personal ska i mitten på februari få tycka till om förslagen. "Deras synpunkter kommer att bifogas till underlaget till politiken", säger skolchefen Maarit Enbuske.

Till våren kan beslut om ny skolstruktur i Gammelstad och Notviken fattas. Snart ska föräldrar och lärare få tycka till om förslagen.

Till våren kan beslut om ny skolstruktur i Gammelstad och Notviken fattas. Snart ska föräldrar och lärare få tycka till om förslagen.

Foto: Bo Torbjörn Ek

Luleå2022-01-30 19:00

Efter folkomröstningen i november 2020 om skolstrukturen i Luleå kommun fick barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda och föreslå en ny struktur för skolor och förskolor. Utredningen genomförs i etapper för det prioriterade skolområdena Gammelstad, Notviken, Bergnäset och centrum. 

Första områden som politiken ska fatta beslut om är Gammelstad och Notviken. Arbetet med den nya skolstrukturen har pågått sedan april 2021 och är för de två första områdena inne i slutskedet. 

Snart ska föräldrar och personal få tycka till om förslagen för den nya skolstrukturen i Gammelstad och Notviken. 

I mitten av februari ska förslagen presenteras. Skolchefen Maarit Enbuske ska tillsammans med tjänstepersoner hålla möten med föräldrar och personal under vecka 7 till vecka 9. 

– Deras synpunkter kommer att bifogas till underlaget till politiken. Planen är att det här ska presenteras till nämnden som information vecka 12 och efter det tar beslutsprocessen vid. Beroende på om nämnden känner att de redan kan ta beslut i april så kommer de att ta ett inriktningsbeslut eller så skjuts det upp till maj. Det beror på hur politiken tänker om hur mycket tid de behöver i sina partigrupper för att diskutera de olika alternativen, säger Maarit Enbuske. 

undefined
"Deras (föräldra och personal, reds. anm) synpunkter kommer att bifogas till underlaget till politiken. Planen är att det här ska presenteras till nämnden som information vecka 12 och efter det tar beslutsprocessen vid, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Under året har även ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden haft samtal med de berörda grupperna. 

– Vi har haft samtal med berörda vårdnadshavare och personal för att lyssna in hur de ser på nuvarande skolstruktur och deras synpunkter på utredningen. I april börjar den politiska beslutsprocessen. Efter att beslut är taget kommer vi bjuda in till ytterligare dialog för att förklara och prata om beslutet med berörda vårdnadshavare som önskar det, säger Emma Engelmark, (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nästa steg i processen blir att titta på vilka investeringar som den nya skolstrukturen kommer att innebära. 

Vad gäller Bergnäset och centrum så är arbetet igång och där har det hållits samrådsmöten. 

– Jag tror inte vi hinner färdigt med dem före sommaren utan det blir nog till hösten någon gång. Det som är utmaningen i centrum är att vi har fullt på skolorna hela vägen egentligen och även i gymnasiet ser vi att det kommer att bli en ökning framöver som det ser ut, säger skolchefen. 

En utmaning, menar Maarit Enbuske, är att det i centrum är fullt på grundskolorna och i gymnasiet tror man att elevantalet kommer att öka framöver. 

– Staden växer och vi försöker bilda oss en uppfattning var vi kommer att växa utifrån de nya etableringar som påverkar Luleå. Så där tittar vi på hur det kommer att påverka centrum och Bergnäset. 

I Luleå kommun finns det totalt nio skolområden och i dagsläget är det inte bestämt i vilken ordning de övriga fem områdena ska utredas. Dessa områden kommer man nog inte kunna påbörja utredning kring förrän tidigast till hösten eller början på nästa år. 

– Det kommer nog inte att ta lika länge där för en del av jobbet redan är gjort. Det är mycket grundmaterial som behövs till alla och det kan vi använda oavsett vilket område det är, så det kanske inte kommer att ta ett år som det här har tagit, men jag har svårt att tro att vi hinner före sommaren, säger Maarit Enbuske. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!