– Vi hade hoppats på att något fler skulle deltaga, men de föräldrar och vårdnadshavare som varit med har bidragit med nya och värdefulla synpunkter, säger hon.
Dialogerna om skolområdena Gammelstad, Notviken, centrum och Bergnäset inleddes i juni. En andra omgång har hållits i september. Kommunen har även samlat åsikter från föräldrar på Hertsön, vars skola är föremål för en parallell analys.
Även om Engelmark betonat att den nya utredningen om skolstrukturen görs helt förutsättningslöst har många frågor och farhågor haft sin grund i gamla förslag om nedläggning och centralisering.
– Gemensamt är ju givetvis att man vill ha besked om skolan blir kvar, och när man får besked. Det jag slås av är hur nöjda de flesta tycks vara med den verksamhet och den skola som är nära dem i dag. Det känns bra, säger Engelmark.
I Gammelstad är framtiden oviss för Stadsöskolan. Även de mindre skolorna Mariebergsskolan och Öhemskolan bedöms vara i stort behov av renovering.
– Föräldrarna undrar vad som ska hända med Stadsöskolan i första hand. En oro finns i förlängningen för vad som ska hända med Kråkbergsskolan i Sunderbyn. Om de eleverna ska flyttas till Gammelstad. Det är inget vi diskuterar i dag, men jag vill vara ärlig med att hela skolstrukturen kontinuerligt behöver ses över för att ha en fungerande skola över tid. Även de mindre skolorna och deras utemiljö har lyfts, säger Engelmark.
På Notviken/Mjölkudden är Tunaskolan och Borgmästarskolan de enda skolorna, sedan Munkebergsskolan hastigt stängts för 1,5 år sedan. Och Tunaskolan har skriande brist på lokaler i dagsläget. Upphandlingen av moduler har dragit ut på tiden. Ett tidigare förslag har varit att göra om Borgmästarskolan till en förskola.
– Många samtal med föräldrarna har kretsat kring stora skolor och små barn. Vad som händer med Munkebergsskolan och Borgmästarskolan, och hur Tunaskolan ska vara. Som nu eller större? säger Emma Engelmark.
Bergnäset har ett liknande läge som Gammelstad, med Bergskolan och de mindre skolorna Hedskolan och Mandaskolan som har renoveringsbehov.
– Vi har fått in en del frågor kring förskolor och högstadiet på Bergskolan. Oro finns även för vad som ska hända i Sörbyarna. Vi tittar inte på Sörbyarna nu men vi vet att det finns eftersatta fastigheter där. Möjliga lösningar är att satsa på en ny skola í stället för Bergskolan eller att flytta högstadieeleverna till centrum.
Dialogen kring centrum var den som väckte minst intresse. Här är läget att antalet yngre barn ökar, och att det sedan tidigare funnits planer på en ny högstadieskola.
– Jag tolkar det som att det inte finns någon större oro. Det som lyftes var kring Charlottendals förskola och Montessoris högstadium, säger Engelmark.
Allra mest akut är läget i Gammelstad och Notviken.
– Där ska vi ta ett beslut i nämnden till våren. Bergnäset och centrum kommer en tid efter det.
Hur stor är risken att ni hamnar i ännu en akut situation med skolor som tvingas stänga, som hänt vid två tillfällen de senaste åren?
– Det är omöjligt att spekulera i. Vi vet att fastigheter är i dåligt skick men vi håller tummarna för att vi ska hinna ta beslut innan något ytterligare händer, säger Emma Engelmark.
Dialogerna har initierats och genomförts av politiken, men även representanter från barn- och utbildningsförvaltningen har funnits med.