Föräldraföreningen upplever att drogbruket ökar

Cannabis är den vanligaste drogen bland unga i Norrbotten. Men att använda drogen är förenat med stora risker.

Maria Eriksson säger att hon tror att föräldrar är mindre strikta när det gäller alkohol än droger.

Maria Eriksson säger att hon tror att föräldrar är mindre strikta när det gäller alkohol än droger.

Foto: privat

Luleå2017-12-22 19:42

Norrbottens media har tidigare skrivit om den dödliga nya drogen coklopropylfentany, och den är ytterst ovanlig. Den i särklass vanligaste drogen bland unga är Cannabis. Droganvändandet har legat på en jämn nivå under många år. I landet i stort svarade 13 procent av gymnasieeleverna i årskurs två att de prövat narkotika någon gång under de senaste tolv månaderna. I Luleå svarade 11 procent av gymnasieeleverna att de prövat narkotika. Motsvarade siffra för niondeklassarna var 8 procent.

Maria Eriksson är samhällstrateg med inriktning mot folkhälsa på Luleå kommun och hon säger att narkotikabruket skulle ha ökat om inte skolorna jobbade hårt med frågan. Liberaliseringsvindarna ute i världen påverkar användandet även i Norrbotten, tror hon.

Hur farligt är det att testa en gång?

– Cannabis är förfärligt mycket mer potent nu och innehåller mer THC som är det verksamma ämnet. Om man tittar över en 30 års period är cannabis mångdubbelt så starkt nu. Även om man kanske inte kan få hjärtstillestånd av cannabis kan man få psykoser som i värsta fall aldrig går över. Drogen sätter sig i fettcellerna och är inte vattenlöslig.

Vad har föräldrar i kommunen för inställning till narkotika?

– Föräldrar är jätterädda för att deras barn ska börja använda narkotika, de är mycket negativt inställda. Det ställningstagandet är inte lika starkt när det gäller alkohol. Man ser att föräldrars inställning har stor inverkan på barnens alkoholdrickande och exempelvis när man debuterar, säger hon.

Annica Hagberg är ordförande på Föräldraföreningen mot narkotika i Norrbotten. Hennes egen son dog 21 år gammal av en överdos. Hon berättar att drogmissbruk ofta börjar med alkohol, kanske redan i högstadiet. Första gången man prövar narkotika är oftast i samband med alkoholförtärning. "Torrfylla", alltså att ta tabletter istället för alkohol, märks ju inte på andedräkten och kan därför verka lockande för unga. Annika Hagberg säger att det på en del ungdomsfester finns skålar med blandade tabletter som ungdomarna äter av, utan att veta vad det egentligen är de får i sig. Hon är mycket kritisk till den allt mer liberala synen på cannabis. Att "bara pröva" cannabis är förenat med risker, menar hon. Väldigt få heroinister började med heroin.

Hur ser de ut med droganvändandet bland unga i Norrbotten enligt dig?

– Vi upplever att droganvändandet har ökat och att det går längre ner i åldrarna, säger hon.

Hur ska man som förälder prata med barn om narkotika?

– Magkänslan är ofta rätt, så har man en magkänsla att något är galet så stämmer det oftast. Man kan börja föra samtal vid middagsbordet och fråga vad man har för inställning till cannabislegalisering. Då hör man vilken inställning barnet har till droger. Man kan gå rakt på och fråga om barnet eller någon av barnets kompisar har prövat. Om det börjar gå riktigt utför kan man vända sig till de sociala myndigheterna eller till oss, säger Annica Hagberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!