Föräldern om Tietos ersättare: "Var på tiden"

I tre veckor har Malin Stenman i Luleå testat nya lärplattformen Unikum. Hon är positiv och känner sig mer involverad som förälder. "Det är en förändring som var på tiden", säger hon.

Malin Stenman har varit testpilot för Unikum i tre veckor. Hon känner sig mer involverad som förälder. "Nu får man en notis direkt när det händer något, vilket är jättebra" säger Stenman.

Malin Stenman har varit testpilot för Unikum i tre veckor. Hon känner sig mer involverad som förälder. "Nu får man en notis direkt när det händer något, vilket är jättebra" säger Stenman.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-05-26 17:00

I mars laserades den nya lärplattformen Unikum i verksamheten. Sedan dess har föräldrar på Ormbergsskolan, Charlottendals förskola och Residensskolan fått vara testpiloter. 

Malin Stenman är en av dem. Hon har barn på Ormbergsskolan och tycker den nya lärplattformen är mer strukturerad än den förra. Hon tar upp telefonen och visar appen som heter Unikum Familj. Där kan hon välja sin egen eller sina barns användare. 

Hon klickar in sig på sin sons användare. 

Kategorierna som dyker upp är många. Bland annat finns "planeringar", "uppgifter", "utvecklingssamtal", "schema" och "kunskaper".

– Den är uppdelad i flera olika kategorier och informationen är på så sätt mer samlad, säger Stenman.

– Nu får man en notis direkt när det händer något, vilket är jättebra, fortsätter hon. 

 Appen fungerar som kommunikation mellan skolan och hemmet. 

I förra appen Tieto som är direkt kopplad till lärplattformen Edwise saknades strukturen, tycker Malin. Allt skulle samlas under de fyra kategorierna, vilket gjorde informationen man sökte svårare att hitta. 

– Allt kommer i oordning och det var jättesvårt att hänga med i vad som händer. Man ska logga in med Bank-id och det kan inte barnen, säger hon. 

Den nya appen gör det lättare för barnen att använda appen, anser Stenman. Hennes son på mellanstadiet har testat den. 

– Han kan enkelt komma åt sin egen användare och se vilka läxor han har, säger hon.

Hon klickar sig in i "planering" där läraren lagt ut en presentation på vad sonen ska lära sig inför kemiprovet.

–Speciellt nu i coronatider är det bra att föräldrarna kan följa med i skolarbetet. Senast vi var på skolan var på utvecklingssamtal hösten innan coronan bröt ut. 

Däremot tycker Stenman att appen kan vara svår att förstå till en början. 

– Om kommunen ska satsa på Unikum hoppas jag de utbildar lärarna och barnen i hur man använder appen. Då kommer det bli ett verktyg. Men om man bara inför den, utan utbildning, tror jag det kommer bli ungefär som Tieto med bara information. 

Hon hoppas också att den ska bli mer säkerhetsanpassad, så att inte vem som helst kan ta del av informationen. 

Till hösten ska Unikum vara fullt introducerad i Luleås skolor. Något Malin Stenman är positiv till. 

– Det är en förändring som var på tiden, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!