För vem bygger Lulebo?

Vem har råd att bo i en trerummare som kostar 11.130 kronor i månaden? Inte många!
– Det är ofattbart att det kan bli sådana summor. För vem bygger Lulebo, undrar en bekymrad Sören Lejon, ordförande för Hyresgästföreningen i Luleå.

OFATTBART. Hyresgästföreningens Sören Lejon undrar vem Lulebo egentligen bygger. "De unga drabbas värst", säger han.

OFATTBART. Hyresgästföreningens Sören Lejon undrar vem Lulebo egentligen bygger. "De unga drabbas värst", säger han.

Foto: Sara Moritz

Luleå2014-01-08 21:00

När kommunalt ägda, så kallade allmännyttiga, bostadsbolaget Lulebo häromdagen släppte ut nybyggda bostäder på marknaden så var det många bostadsbehövande som hade lätt att hålla sig för skratt.

Det är inte många "vanliga" Luleåbor som har möjlighet att betala 9.135 kronor i månaden för en tvåa på 64 kvadratmeter i nybygget Hönan, granne med Stadsparken mitt i centrala Luleå.

– Det här visar bara att Lulebo, som ska vara det sociala bostadsbolaget, inte bygger för vanligt folk, menar Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige i Luleå.

Missgynnade

Han tycker att grundproblemet är den nationella politiken och det faktum att hyresrätten är högre beskattad är andra boendeformer. Enligt Brännberg medför detta att de som bor i en hyreslägenhet får betala 2.000 kronor mer i månaden än de som bor i villa eller bostadsrätt.

Trots de höga hyrorna var det många som snabbt anmälde sitt intresse för att få flytta in i de nya lägenheterna (se separat artikel).

– Det finns ju människor som kan betala de här priserna men det är ju inte de som egentligen är i behov av bostad, menar Lejon.

Enormt behov

De flesta är överens om att Luleås behov av små och billiga bostäder är enormt men ingen aktör verkar ha förmågan att göra någonting åt det. Unga, låginkomsttagare, ensamstående och äldre får fortsätta att hitta andra lösningar för sitt boende för det lär knappast bli enklare att hitta billiga och bra bostäder i framtiden.

– De unga drabbas hårdast. Jag känner till de som får fortsätta att bo kvar hos sina föräldrar, trots att de själva fått egna barn, säger Lejon.

Jonas Brännberg menar att Lulebo inte bara kan skylla på den politik som regeringen för.

– Lulebo kan göra andra prioriteringar och satsa på att bygga så billigt som möjligt.

Han tycker också att man behöver diskutera ett offentligt byggbolag, kanske ägt av flera kommuner tillsammans, som ett sätt att komma runt den dominans som ett mindre antal byggföretag har på marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!