För gammal lära hotar jobben

De som ska ta över efter fyrtiotalisterna är inte beredda. Glappet mellan skolan och kraven på jobben är för stort, anser näringslivsmannen Roland Bergström. -Utbildningarna här är föråldrade i jämförelse med södra Sverige.

IN I SKOLAN. "Den arbetsgivare som engagerar sig väljer arbetskraft först", konstaterar Janne Nordström, Svenskt Näringsliv. Till höger Roland Bergström.

IN I SKOLAN. "Den arbetsgivare som engagerar sig väljer arbetskraft först", konstaterar Janne Nordström, Svenskt Näringsliv. Till höger Roland Bergström.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-02-15 01:45
Extra allvarligt är detta eftersom brist på arbetskraft råder, eller hotar, i så många branscher, resonerar han.Roland Bergströms budskap, liksom det anrop Svenskt Näringslivs regionchef Janne Nordström lämnar, är att de kunskaper som lärs ut i skolvärlden måste vitaliseras. In med företagen på skolorna och minska glappet i kunskapsbrist så att det nya yrkesfolket lättare kommer in i jobben, resonerar de.Det är långt ifrån bara skolan som ska korrigera kursen.-Den arbetsgivare som engagerar sig väljer arbetskraft först, konstaterar Janne Nordström.Han pekar på att LKAB och Boliden driver på för att underlätta för yngre människor att lära sig gruvbranschen.-De gör inte det för att vara snälla, utan för att trygga sina egna behov, säger Janne Nordström.För mycket teori
Roland Bergström, JPAB Installationsteknik, anser alltså att utbildningar i länet, som åtminstone sträcker sig över yrken han kan överblicka, är föråldrade. Dessutom lär sig de unga inte hur jobben utförs.-Tiden med teorier är för lång. De som utbildar sig måste tidigare in i utbildning för ett yrke, anser Roland Bergström.Det som lärs ut går att vässa. När branschråd engagerade sig för att få fram duktiga chaufförer gav det resultat. Chaufförerna blev skickliga. Så måste man jobba, anser han.Utbildningarna måste också vara flexibla. Bo Eriksson, Almega, tog vid en presskonferens i Luleå i går upp att många som utbildade sig inom IT kring millennieskiftet blev utan jobb och spreds till andra områden. När IT-branschen åter upplevde en uppgång blev det en lucka i personalrekryteringen. Personal saknades.Kontakter ger mest
Ämnet vid presskonferensen var redovisningen av en rekryteringsenkät som Svenskt Näringsliv gjort i landet. Bland medlemmar i Svenskt Näringsliv anropades 14.299 företag och drygt hälften svarade. I Norrbotten deltog 224 företag.Av företagen visar sig många ha svårt att rekrytera folk som stämmer med kraven. Det bästa sättet att hitta rätt personer är informella kontakter. Någon pratar med någon som har tips om rätt person. Den arbetssökandes informella kontakter har också betydelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om