Nu är Folktandvårdens mobila enhet på rull

Folktandvården provar på ett nytt grepp i Norrbotten. Där har ett mobilt tandvårdsteam startats upp på prov. Under tre veckor har tandläkaren kommit till patienten – i stället för tvärtom.

Tandläkare Anna Näsström och tandsköterska Sandra Greus tycker att arbetet på Bergvikens vård- och omsorgsboende har flutit på mycket bra under de snart tre veckor som det har pågått.

Tandläkare Anna Näsström och tandsköterska Sandra Greus tycker att arbetet på Bergvikens vård- och omsorgsboende har flutit på mycket bra under de snart tre veckor som det har pågått.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2023-05-28 05:00

Folktandvården i Norrbotten har skapat ett mobilt team som provar på modellen att uppsöka patienten på plats och i tre veckor har de tagit emot och behandlat patienter på Bergvikens vård- och omsorgsboende i Luleå. I rummet som normalt används som frisersalong och fotvård, där står nu en enklare form av tandläkarstol i centrum. 
Tandläkaren Anna Näsström journalför medan tandsköterskan Sanda Greus förbereder instrumenten inför nästa patient.
Anna Näsström har snart fem år i yrket och hon ser flera fördelar med den uppsökande verksamheten. 
– Nu är jag med i det här projektet som sjukhustandläkare. Det här projektet är ju nytt men jag har arbetat som sjukhustandläkare i ett och ett halvt år, berättar hon. 
Den uppsökande tandvården är ett pilotprojekt som Folktandvården i Norrbotten nu driver. Anna Näsström ser också flera fördelar med det här sättet att behandla. 
– Det är jätteroligt och det är väldigt givande. Jag tror att patienterna som vi träffar, eller brukarna, är väldigt nöjda och glada med att inte behöva resa. Och vi får ofta också fina patientmöten, säger hon. 
I vanliga fall har de sin bas på Folktandvården på Porsön i Luleå. Även där arbetar de med äldre människor som då fram till nu har fått resa från boendet in till kliniken för att få behandling. 
– Där behöver de ju resa och åka en bit. Det blir ofta också väntetider. Så de kan ofta vara väldigt trötta innan de ens har satt sig i vår stol. Här behöver de inte vänta utan de kommer bara ner hit, säger Sandra Greus. 
– Ibland kan ju dagsformen som styr den här patientgruppen om de orkar med ett besök till tandvården eller inte. Är det då så att vi arbetar på en vanlig klinik så riskerar vi att få sena återbud och vårdtid som jag inte ger till patienterna. Men här är det så lätt för personalen som jobbar med de här patienterna att stuva om så att det alltid är någon här, inflikar Anna Näsström. 
Nu har projektet med den mobila enheten bara i sin linda. Mycket tyder på att försöket har fallit så väl ut att det här kan tas i bruk också på andra platser i länet. 
Att enbart arbeta heltid på det här sättet för ett och samma team är kanske ändå inte en optimal lösning. 
– På våra stationära tandvårdskliniker har vi som personal ganska bra ergonomisk tandvårdsutrustning. När vi är här får vi kompromissa för att hjälpa patienterna. I ett längre perspektiv skulle man om man bara arbetar så här mobilt kunna få mer problem från rygg, nacke eller axlar. Det sliter lite mer på kroppen att arbeta så här, säger hon. 
Anna Strömberg är enhetschef på Bergvikens vård- och omsorgsboende. Hon ser även hon flera fördelar med den mobila verksamheten som har pågått där i två och en halv vecka. Under den tiden har 50-60 brukare blivit undersökta och fått sin tandvård på plats. 
– Vanligtvis åker vi i sjuktransport med brukarna. Dels tar det ju en del tid. Och för brukarnas skull så är det här mer deras hemmiljö. Vi märker också att de inte hinner bli lika trötta så det är bra för deras skull att vi är i huset, säger Strömberg. 
Hur har responsen bland brukare och anhöriga varit så här långt?
– De tycker att det har varit helt fantastiskt bra att vi nu har det här i huset. Vanligtvis brukar fotvård och frisör också komma hit. Så vi breddar och utökar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!