Kräftfisket i Råne älv är en tradition, det gäller särskilt premiärkvällen på torsdagen. Folk drar ut familjevis och många återkommer till samma plats, år efter år.
I väntan på att burarna fylls av de bottenlevande varelserna tänds eldar och det grillas korv, fisk och hamburgare och det dricks läsk, kaffe och en och annan malt.
Strax nedströms bron över E 4 hittar vi norska paret Vegar Röe och Yvonne Ramberg från Trondheim. Med sonen Viljar sju månader. De är gäster hos Joon Hedman med rötter i Råneå.
Fiskas det kräftor i Norge?
- Tja, man gör väl det men det är nog stor lokal variation. Men inte där vi kommer från, säger Vegar.
Torsdagens fångst ska bli fredagens kräftskiva för på lördag bilar den norska familjen de 90 milen hem till Trondheim igen efter en vecka i Råneå.
- Vi får ta hjem lita av krepsen och sätta ut i Nidälven. Som kulturutväxling, säger Vegar med glimten i ögat.
Fin tradition
Det är för övrigt han som står för betet, sent tisdag kväll drog han upp en åtta kilos gädda ur älven som nu styckad i burarna ska locka till sig "krepsen".
- Fin tradition, detta med krepsen, säger Vegar Röe.
Jerry Nilsson är fiskekontrollant för byaföreningen. Han uppgift är i första hand att se till att det inte fiskas kräftor under minimimåttet.
- Men egentligen mest för att se till att de inte ska slåss, säger han med en gest mot alla familjer runt brasorna och tillägger sedan:
- Men nog fiskar jag själv också.
Risken för slagsmål får nog betraktas som liten men enligt Jerry Nilsson har det hänt. Svårt att tro när man ser alla familjer med deltagare från alla generationer.
Rivaliteten lever
I Böle fyra kilometer uppströms är det mer folk på en mindre yta, säkert ett 100-tal trängs vid bystranden mitt i byn. Här är det billigare att köpa fiskekort vilket vi snabbt får veta, rivaliteten längs älvdalen lever.
Peter Larsson bor nära älvstranden och har fiskat kräftor i 30 år, sedan han var åtta.
- Farsan fiskade inte och jag började själv i den åldern, säger han och visar en vacker fångst efter första vittjet - en halv hink.
Det ska bli ett vittje till denna kväll men sedan får det räcka.
- Man måste hinna med lite mat och en bastu också. Men vi fortsätter i morgon och på lördag blir det kräftkalas, säger han.
Kräftorna kokas sent på kvällen när burarna tas ur vattnet. Fisket pågår tre dygn, fram till söndag. Sedan är det över för denna gång.