Folkfest på Svartöstadagen

En dag om året förvandlas Laxgatan i Luleå till en folkfest när Svartöstadagen firas. Musik, loppmarknad och konstutsällning lockade man ur huse.

Syskonen Svala Trankell, 6, Leon Trankell, 4 och Iris Trankell, 10 fyndade på loppmarknaden.

Syskonen Svala Trankell, 6, Leon Trankell, 4 och Iris Trankell, 10 fyndade på loppmarknaden.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-06-14 16:04

Vädret visade sig från sin bästa sida och i strålande solsken samlades det en hel del folk för att ta del av alla aktiviteteter som fanns att tillgå under Svartöstadagen. Den kanske mest populära aktiviteten var loppmnarknaden och där hade syskonen Svala, Leon och Iris Tranell gjort några fina fynd.

– Jag köpte en ask som det var två stycken mindre askar i, säger Svala Trankell.

Lillebror Leon hade köpt två saker. En figur som liknade en sjöhäst men även en silverfärgad riddarhjälm i plast som han var överlycklig över att ha fyndat på loppisen.

– Den är perfekt när man behöver rädda någon, säger Leon Trankell.

Storasyster Iris Trankell hade hittat två fina örhängen som hon valde att köpa.

– Jag tycker om örhängen med fjädrar i så därför valde jag dem här, säger Iris Trankell.

Vid sidan av loppmarknaden och musikscenen fanns det även konst att kolla på. Konstskoleeleverna Oskar Lindblad och Felix Holmström hade en gemensam utställning. De studerar båda två vid Sunderby folkhögskola och det här var första gången som de två vännerna gjorde en gemensam utställning. En av tavlorna hade de målat tillsammans och den hade inspirerats av en välkänd barnbok och film men som nu hade fått en ny twist.

– Det ska vara ett Alice i underlandet-tema men lite mer "gone mad". En blandnning av barnvänligt och läskigt, säger Felix Holmström.

– Vi ska lägga till lite saker så den är inte klar ännu. Vi började måla den i går så vi har fick stressa lite för att kunna ställa ut den här i dag, säger Oskar Lindblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om