"Folket har talat, de går inte att hejda"

Protesterna i Egypten fortsätter. Tiotusentals demonstranter kräver president Hosni Mubaraks avgång. På söndagen avrådde UD resor till hela landet.

VAR VÄNTAT. Refaat Ezeldin är inte förvånad över situationen i sitt hemland Egypten.

VAR VÄNTAT. Refaat Ezeldin är inte förvånad över situationen i sitt hemland Egypten.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-01-31 06:00

För Luleåbon, före detta krögaren och numera researrangören Refaat Ezeldin är situationen väntad.

- Staten har använt våld som kommunikation i 30 år, de lyssnar inte på folket, säger han.

Kuriren har tidigare skrivit om Refaat Ezeldin som 1977 lämnade hemlandet Egypten för Sverige och Luleå.

Sedan dess är han kvar och efter att 2002 ha sålt krogen Lingon i Luleå, driver han nu researrangören Retravel. Refaat ville uppfylla drömmen om att dela med sig av sitt hemland.

Nu följer han nyhetsrapporteringarna från läget i Egypten dygnet runt. Utegångsförbud gäller nu i hela landet men det hindrar inte demonstranterna i Kairo som vill se president Hosni Mubaraks avgång.

- Det här har jag väntat på länge. Folk har varit rädda i 30 år, nu har rädslan övergått till ilska. Det här är folkets revolution, det handlar inte om partier eller religioner, det är folket som har talat och det går inte att hejda. Hela samhället gick ut i "Vredens dag" 25 januari. Egyptiska staten har blivit tagen på sängen, säger han.

Refaat reste till Egypten i november och nästa besök väntar i februari. Med en stor familj kvar i hemlandet är han orolig.

- Klart jag känner oro, jag älskar min familj och mitt land. Jag behöver inte vara där och demonstrera utan försöker påverka på mitt sätt hemifrån.

En förändring är nära
Refaat berättar att folket i Egypten inte är ute efter regeringen, utan helheten. Det innebär bland annat demokratisering av landet.

- Var har demokratin varit i 30 år? det har jag frågat mig länge. Man ska få demonstrera, oppositionen är fria att säga vad de vill, men så är det inte, regeringen slår tillbaka något oerhört. Det som förvånar mig mest är att västländerna med USA i spetsen stöder regimen. Det kallar jag dubbelmoral.

President Hosni Mubarak har suttit vid makten i tre decennier. Refaat menar att den yngre generationen som inte känner till något annat vill se en förändring och får stöd av den äldre generationen.

- Presidenten är 83 år gammal, han är en tjurskalle, jag tycker att det räcker nu. Han måste lyssna. Jag är övertygad om att landet inte kommer se ut på samma sätt som tidigare. Folket kommer inte att ge sig.

Patrullerar med järnrör
En annan som har familj i Egypten är Maria Marchesoni Andersson från Luleå. Hennes syster arbetar i Hurghada som platschef för ett resebolag.

Sedan i onsdags har Maria försökt få tag i sin syster och lyckades till sist i fredags.

- Det är skönt att ha pratat med henne, men hon är orolig, säger hon.

Maria berättar att systerns resebolag i fredags fick direktiv om att hålla sig inomhus. Butiker i Hurghada stängde ner och butiksägare har patrullerat med järnrör och andra tillhyggen ute på gatan.

- Hon har varit lugn fram tills nu, rädslan har smugit sig på. Inga bankomater fungerar och utan pengar går det inte att vara där. Nu väntar de på besked huruvida de ska få åka hem eller inte, säger hon.

Efter UD:s rekommendationer har Fritidsresor fattat beslutet att ta hem samtliga kunder från Egypten under den kommande veckan. Även Solresor, Detur och Ving säger att de kommer ta hem sina resenärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om