Fastigheten är svår att upptäcka - omgiven av höga hus i alla väderstreck. De fyra knallgula husen utgör en kvarglömd rest av den gamla trästaden Luleå.
Ovanför ingången hänger skylten kvar. Det har gått sju månader sedan företagaren Staffan Enblad avled i Stockholm, men än står kontoret kvar orört.
Här hänger historiska bilder från ett företag som funnits på samma plats i närmare 110 år. Historien inleds med hästskjutsar som levererade öl och läsk från Nyckelbryggeriet. Under andra världskriget byttes hästarna ut mot lastbilar.
Knut Enblad grundade rörelsen, som sonen Gunnar och barnbarnet Staffan med tiden fick förvalta. Nu finns inte längre någon ättling kvar som är beredd att ta över driften.
I hans arbetsrum möter vi 66-årige Kjell Berggren.
– Jag är den ende som är kvar i företagets styrelse. Det är ett välskött företag. Vi har inga skulder.
I trapphuset ovanför kontoret syns spår av svunna epoker i pärlspontsbeklädda väggar samt vackra spegeldörrar. "De här lägenheterna används i dag som förråd", berättar Kjell Berggren.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Högt upp under taket i uthuset hittas en gammal kärnfull reklamslogan: "Flyttar allt - överallt!"
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Kjell Berggren är ensam kvar i kontoret på Enblads express. "Mot slutet var vi bara två på kontoret. Jag och ägaren Staffan Enblad hade varsitt arbetsrum", berättar 66-åringen.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
I uthuset står två spiltor kvar. Trots att det har gått många år sedan hästar nyttjade spiltan dröjer sig en omisskännlig doft kvar i lokalen.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Det finns inte många kvarter av det här slaget i Luleå. Det är en unik plats, där samma företag har huserat i över 100 år", berättar Kjell Berggren.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
På taket finns firmanamnet kvar. Boningshuset vilar på en stensockel. I trähuset finns tre lägenheter, varav en tom. I huset finns några gamla kakelugnar bevarade.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
I förråden ovanför kontoret hittar Kjell Berggren en gammal skylt från Enblads express som innehåller Luleås stadsvapen med korslagda nycklar.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Luleå har en lång historia av handel med tyska städer. Här är ett av fynden som hittades i stallmästarens bostad.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Skåpet är i gott skick trots att det förvarats i ett okänt antal år hos Enblads express i väntan på att den rättmätiga ägaren ska ge sig till känna.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
I våningen ovanför stallet förvaras gamla grimmor och seldon från tiden när alla transporter sköttes av gårdens hästar.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Kjell Berggren har bott i grannhuset i över 20 år, i våningen ovanför Staffan Enblads hem. I perioder har han haft olika förtroendeuppdrag utan att bli heltidsanställd. På senare år har det handlat om att sköta om företagets bokföring.
– Staffan pratade sällan om privata saker, till exempel om hur han mådde. Jag visste inte att han led av kärlkramp. Strax innan hans sista resa räckte han över nycklar och sa: "Nu är det du som får ta hand om snöröjningen." Det var ovanligt, han var väldigt rädd om sin traktor. Det känns som han visste att det skulle hända något, men sånt får man aldrig veta...
Fotografierna har fångat tiden. En gång hade det här kvarteret havsutsikt. I söder låg en brygga där träsnipor låg på lång rad. I kvarteret intill fanns Luleå varv.
Sedan dess har strandlinjen flyttats flera gånger söderut. Den sista skymten av sjöutsikt försvann när kvarteret Hägern med sina 15 våningar byggdes.
Trots alla föränderliga vindar i omgivningen tycks tiden ha stannat i de fyra husen. Det äldsta byggdes 1898. Två lägenheter är i dag uthyrda, liksom två kontor.
Luleå Varv & Verkstäders nya byggnad är under uppförande. Fotografiet är taget 1962. I bakgrunden syns Enblads Express fastighet i kvarteret Gladan samt punkthusen vid Sandviksgatan.’
Foto: Okänd / Luleå kommuns historiska bildarkiv
Fotografiet är taget mitt under brinnande världskrig, 1941. Transportfirman visar stolt upp alla sina resurser, inklusive hästarna Diana och Vilvin. Trea från vänster står ägaren Gunnar Enbland.
Foto: Yngve Gerdin / Luleå kommuns historiska bildarkiv
En Scania av 1958 års modell som tillhör K G Enblads Express & Åkeri. Ovanför bussen syns familjens bostadshus.
Foto: Rune Espling / Luleå kommuns historiska bildarkiv
Norrbottens museum har gjort en utredning om kvarterets kulturhistoriska värden. Utredarna pekar på att det inte längre finns kvar något liknande med koppling till åkerinäringen - om man så letar i hela riket. Frågan om kulturminnesskydd väntar på ett avgörande från Länsstyrelsen.
I våningen ovanför kontoret finns två kallställda lägenheter som används till förråd. Där finns föremål som av oklar anledning aldrig hämtats ut. En sirlig präntad lapp hänger på ett vackert maghognyskåp. I en soffa ligger ett antal oljemålningar.
Uthuset har sedan länge förlorat sin funktion. I den ena delen fanns stallmästarens bostad i två våningar. Järnspisen står kvar, tack vare två domkrafter.
I den andra delen finns två spiltor, där en rymmer en överbliven lastbilstank. I luften hänger en omisskännlig doft kvar från företagets tidiga historia. En trappa upp förvaras gamla seldon.
Kjell Berggren bor och arbetar i kvarteret i korsningen Västra Varvsgatan - Trädgårdsgatan. I dag är han ensam kvar i företagets styrelse.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Snart stängs dörren till Enblads express för sista gången.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Kvarteret Gladan utgör en svårupptäckt oas - omgiven av höga hus - där de fyra gulmålade husen utgör en kvarglömd oas från trästaden Luleå.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
På Västra Varvsgatan finns två hus från vitt skiljda tidsepoker. Det ena byggdes på 1800-talet, det andra på 2000-talet.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Enblads express grundades 1915. De första årtionden var det hästar som skötte transporterna i innerstaden.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Jag vill att de gamla trähusen bevaras. Det är en del av Luleås historia som vi inte har särskilt många kvar av", säger Kjell Berggren som har sin bostad i kvarteret.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Staffan Enblad var inte mycket för stora åthävor. Han pratade sällan om privata saker. Jag hade ingen aning om att han åt hjärtmedicin. Det fick jag veta först efter hans död", berättar Kjell Berggren.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Överallt ide fyra husen finns det saker att upptäcka i varje hörn och vart förråd.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Vad ska hända med fastigheten Gladan i Luleå? "Jag har blivit kontaktad av en man som uttryckte sitt intresse för att köpa fastigheten och bevara husen som de är i dag, men det är inte jag som fäller avgörandet. Jag är bara hyresgäst här", berättar Kjell Berggren.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
"Vi håller på att avveckla företaget. Vid ägarens frånfälle hade företaget tre fordon i drift. När verksamheten var som störst handlade det om 14 lastbilar", minns Kjell Berggren.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Nu är företaget Enblads express på väg att förpassas till Luleås historia. Snart stängs kontoret för sista gången.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Den gulmålade fastigheten ligger i korsningen Västra Varvsgatan - Trädgårdsgatan.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Kjell Berggren minns den dramatiska branden som utbröt nyligen i grannfastigheten. "Tack och lov fick Räddningstjänsten snabbt kontroll på branden, annars hade det kunnat sluta illa", berättar 66-åringen.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Det äldsta boningshuset i kvarteret Gladan är daterat till 1898. Det har en vacker glasveranda och innehåller en lägenhet en trappa upp samt ett kontor på markplanet.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
Bakom dörren i uthuset döljer sig ett stall, som en gång i tiden gav tak över huvudet på företagets två hästar.
Foto: Pär Bäckström / Frilans
I taket hänger en skylt med en reklamslogan: "Flyttar allt överallt".
– Jag vill att hela kvarteret bevaras, men jag är rädd att arvingarna har andra planer, säger Kjell Berggren. Fastigheten har ett ekonomiskt värde. Staffan berättade om en spekulant som bjöd tio miljoner kronor. Det var för minst tio år sedan, men det blev aldrig affär. Hans svar var kort: "De pengarna har jag redan!"
Norrbottens-Kuriren har varit i kontakt med den närmaste släktingen som avböjt att medverka i artikeln.