Förr var BB i Luleå så trångbott attt nyblivna mammor kunde få lämna sjukhuset redan under det första dygnet efter förlossning. Undantag gjordes för förstföderskor eller i samband med komplikationer.
För två år sedan flyttade eftervården in på nio rum på patienthotellet Vistet för att frigöra sängplatser på Sunderby sjukhus.
När Norrbottens-Kuriren besöker BB-hotellet på tisdagen vilar 27-åriga Julia Lidman i ett av hotellrummen tillsammans med lille Svante som bara är nio timmar gammal.
– Vi kom in till BB mitt i natten. En timme senare föddes Svante. Just nu känner jag mig rätt sliten, berättar mamma Julia.
– Det känns tryggt på hotellet. Som nybliven förälder vet man knappt vad man ska göra, säger pappa Jimmy Eriksson.
Sonen Svante är också märkbart trött efter en händelserik morgon.
Barnmorskan Carolina Snellman från Vasa är positiv till satsningen på ett BB-hotell.
– Jag har aldrig fått jobba på det här sättet tidigare i Finland, men modellen är mycket bra. Hotellrummen påminner mer om hemmiljö samtidigt som det finns en möjlighet till att rådfråga vårdpersonal.
I dag arbetar en barnmorska och en undersköterska på hotellet varje vardag fram till klockan 20. En förstföderska ges möjlighet att stanna två dygn på hotellet.
Enhetschef Helen Pedersen Ögren har varit med att utforma verksamheten från starten.
– Vi ser att behovet finns. I dag har vi haft sex mammor boende hos oss. Det är tyst och stilla, vilket ger de nyblivna mödrarna möjlighet att koncentrera sig på att få igång sin amning.
Under förra året satsade regeringen 1,8 miljarder i svensk förlossningsvård. För norrbottniska del innebar det drygt 44 miljoner kronor.
Anna Pohjanen, länschef för obstetrik och gynekolog, anser att pengarna har gjort skillnad inom förlossningsvården.
– Det har gett oss möjlighet att utbilda fler barnmorskor och inleda ett förbättringsarbete på flera områden, säger Anna Pohjanen.
Under de senaste åren har regionen valt att bekosta studierna för blivande barnmorskor. Utbildningen sker på distans vid Umeå universitetssjukhus.
Personalbristen bland länets barnmorskor är stor. I dag är 45 knutna till förlossningsvården vid Sunderby sjukhus.
– Det är självklart att en nyutbildad inte kan ersätta en erfaren barnmorska, men på sikt är det viktigt att få in nya krafter. Vi skulle behöva ha några fler för att klara kommande pensionsavgångar och för att inte behöva slita hårt på personalen under somrar och storhelger, förklarar Anna Pohjanen.
Sjuksköterskorna Karin Holmfrid och Therese Marklund tog chansen att få sin utbildning betald. Totalt har 20 norrbottniska barnmorskor fått studielön under de senaste tre åren, varav fem som tar examen före sommaren och ytterligare fem som gör sin första termin.
– Att bli barnmorska har alltid varit min dröm. Det är inte mer än rätt att regionen bekostar min utbildning eftersom behovet är så stort. Jag trivs för det här är ett spännande jobb. Man vet aldrig vad som kommer att hända under dagen, säger Karin Holmfrid.
Med hjälp av de statliga stimulansmedlen startade i slutet av förra året en kartläggning av hela vårdkedjan inom förlossningsvården i Norrbotten. Den syftar till att identifiera problemområden via intervjuer med mödrar och personal.
Tanken är att de första åtgärderna ska införas efter sommaren.
– Medlen har också gett oss utrymme till flera personalsatsningar. Vi har bland annat kunnat satsa på smärtrehabilitering och att utbilda sexualrådgivare, tillägger Anna Pohjanen.